Příliš mnoho překážek. Byli jsme donuceni improvizovat, mrzí kapitána Pálu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z GLASGOW – Šlo o hodně. Český BJKC tým se po senzační výhře nad silnými Američankami utkal s nebezpečnými Švýcarkami. Hrálo se přitom nejen o místo ve finále letošního ročníku, ale také o přímou účast na závěrečném turnaji příštího vydání Poháru Billie Jean Kingové. Češkám bohužel útok na dvě zmíněné mety vinou mnoha nepříznivých okolností nevyšel. „Pořád jsme museli hledat cestu. Dvakrát se nám to povedlo, do třetice už ne,“ litoval kapitán Petr Pála.

Byl to prakticky nemožný úkol. České tenistky zápolily na finálovém turnaji BJKC s nepřízní osudu, která symbolicky začala už samotným rozlosováním do nabité skupiny D s Polskem a Spojenými státy. Výběr kapitána Petra Pály se přesto probojoval do semifinále, tam už ale nestačil na velmi silné Švýcarky poměrem 0:2 na zápasy.

„Kája Muchová byla trochu stažená, (Viktorija) Golubicová začala skvěle. Hrozná škoda, že nevyrovnala v prvním setu na 4:4, ulevilo by se jí. Na lavičce mi říkala, že ze sebe nedokáže setřást stres. Pořád byla druhá, prohrávala,“ ohlédl se za úvodním střetnutím Pála.

Po úvodním dějství druhého singlu se zdálo, že Belinda Bencicová dovede Švýcarky rychle za výhrou, Karolína Plíšková ale do poslední chvíle statečně vzdorovala a byla blízko třetí sadě. „Nakonec se chytila, ve druhém setu měla jeden setbol, ale ve skutečnosti jich bylo o hodně víc. Kdyby získala double brejk, už by set dohrála. Bylo by to 1:1 a tam jsme chtěli Belindu dostat. Mohla znervóznět, prohrát. A ve čtyřhře bychom měli největší šanci,“ hodnotil Pála.

Namísto Plíškové mohla teoreticky hrát i rozjetá Markéta Vondroušová, jež v pátek skolila Danielle Collinsovou. Háček byl v tom, že Vondroušová nebyla v takovém zdravotním stavu, aby najisto zvládla dva zápasy. Hrozilo tedy, že by nebyla schopná nastoupit do případného klíčového deblu po boku Kateřiny Siniakové.

„Když Maky zaklekávala u bekhendu, tak ji hodně bolela noha. Doktorský tým říkal, že potřebuje pauzu třeba čtrnáct dní, aby se to vylepšilo,“ prozradil kapitán.

A tím potíže Češek ani zdaleka neskončily. Nejlepší deblistce světa Siniakové, která teprve ve středu přiletěla z Turnaje mistryň v americkém Fort Worthu do skotského Glasgow, totiž rychle ubývaly síly. „Na Katku to nakonec dolehlo. Dneska byla nejunavenější ze všech dní. Bylo to na ní vidět, spala asi do jedné odpoledne. Ta by ani omylem nemohla hrát s Belindou,“ vysvětlil Pála.

Sečteno a podtrženo – semifinále je s ohledem na kopu klacků pod nohama českého BJKC týmu velmi dobrým výsledkem, na kterém se dá stavět už v příštím ročníku slavné soutěže.

„Byli jsme donuceni improvizovat a hodně věcí vymýšlet, jelikož jsme se den před prvním utkáním ocitli ve čtyřech hráčkách a bez jasného deblového páru na všechna utkání. Pořád jsme museli hledat cestu. Dvakrát se nám to povedlo, do třetice už ne. Škoda, měl jsem pocit, že finále s Australankami by mohlo být lehčí. Rozhodně byla šance vyhrát to tu celé,“ uzavřel glasgowskou kapitolu Pála.


Galerie