Hrály jsme fakt dobře, obě jsme tam řádily! radují se Vondroušová a Siniaková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z GLASGOW – Žádné drama do poslední chvíle, ale rychlá hodinová práce. Markéta Vondroušová a Kateřina Siniaková strávily při své společné premiéře na kurtu pouhých 61 minut, během nichž nedaly v rozhodující čtyřhře šanci polským hráčkám Katarzyně Kawaové a Magdě Linetteové. Český tým se tak mohl po výsledku 6:2 a 6:3 radovat z úspěšného vstupu do finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové v Glasgow.

Velké uznání si zaslouží Markéta Vondroušová a Kateřina Siniaková za takřka dokonalý výkon v závěrečné čtyřhře proti Polkám. Ačkoliv spolu Češky zatím nikdy nenastoupily, obě moc dobře věděly, co přesně mají na dvorci uprostřed velodromu dělat.

Vondroušová, která v předchozích dvou týdnech ovládla dva turnaje po boku Miriam Kolodziejové, se zkrátka ukázala jako ideální parťačka pro skvěle hrající Siniakovou.

Od začátku jste se na kurtu smály. Byly jste skutečně tak optimisticky naladěné, když se jednalo o rozhodující debl?
Vondroušová: Od začátku jsem byla docela v poho. Věděla jsem, že mám vedle sebe Kačku, která hraje debly neskutečně. Tak jsem si říkala, že se to nějak vyvrbí.

Siniaková: Když jsme přišly na kurt, nervozita opadla. Dostaly jsme se do hry a bylo to v pohodě.

Katka tradičně létala po kurtu jako čertík. Jak jste to vnímala, Markéto?
Vondroušová: Věděla jsem, že Kačka po kurtu takhle lítá, tak jsem si říkala, že ji budu krýt zezadu, kdyby něco nechytila nebo nedoběhla. A taky jsme tam jednu výměnu lítaly za sebou jako blázni. Já byla připravená na všechno a věděla jsem, že Kačka si to bude na síti hlídat.

Katko, nepřemáhal vás po přesunu ze Spojených států spánek?
Vondroušová: Trénovala asi šestnáct hodin, takže dobrý. (směje se)

Siniaková: Né, cítila jsem se dobře. Ani nemám pocit, že jsem přiletěla z Ameriky. Takže ťuk ťuk, snad to zůstane všechno tak, jak má.

Takže platí, že Katka Siniaková vydrží všechno.
Vondroušová: Úplně, ona je Terminátor.

Jakou radost vám udělalo vítězství v rozhodující čtyřhře?
Vondroušová: Říkala jsem si, že bych si dneska chtěla debla jen tak zahrát a rozehrát se s Kačkou. Ještě jsme spolu nehrály. A nakonec to dopadlo, že jsme šly na rozhodující zápas. Ale od začátku jsem se cítila dobře, říkala jsem si, že to bude snad v poho. A fakt jsme hrály dobře.

Jak jste prožívaly koncovku, kde se hrály hned tři gemy za stavu 40:40 o rozhodující míč, tedy bez výhod? První dva pokusy vám nevyšly…
Siniaková: Hrozně! Nesnáším No-Ad.

Vondroušová: Jednou na mě soupeřka dala dobrý servis, pak zase zahrály neskutečnou výměnu. Do třetice už jsem si říkala, že to musím přendat přes síť, ať to zkazí. Hlavně už jsem nechtěla jít podávat na zápas. (směje se) Říkala jsem si, že už to musíme dát.

Katko, co říkáte na výkon Markéty?
Siniaková: Maky mi hrozně pomohla zezadu a taky na síti. Ještě musíme vylepšit znamení, protože já jsem zvyklá komunikovat, ukazovat si, aby druhá věděla, co udělám. Snažím se na kurtu udělat nepořádek, abych překvapila soupeřky, ale aby s tím moje parťačka počítala. Ale jinak si myslím, že mi moc pomohla. Obě jsme tam řádily.


Kapitán Petr Pála o čtyřhře:
Výkon holek byl skvělý. Holky sice byly favoritky, ale se systémem bez výhod a se supertiebreakem je to hrozně těsné. Linetteová tady vyhrála dva singly, holky ale začaly dobře, vyhrály těžký gem z 0:40 na servisu Maky. A tím se to podle mě odšpuntovalo a rozjelo. Dobře se doplňovaly. Maky debla umí, má pro to cit, dobře se hýbe. Spíš jsem se bál, aby se to nějak blbě nesešlo. Katka toho hodně vydrží, hrála výborně. Klobouk dolů.