Nový trenér a hned titul. Dobře nám to začalo, směje se vzorná reprezentantka Vondroušová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z GLASGOW – Věkem je sice v českém BJKC týmu benjamínkem, zkušeností v této týmové soutěži má ale Markéta Vondroušová na rozdávání. Třiadvacetiletá reprezentantka si připsala na loňském finálovém turnaji v Praze dvě vítězství, další tři přidala v dubnové kvalifikaci proti Britkám. Do dějiště letošního finále Poháru Billie Jean Kingové ve skotském Glasgow dorazila posilněna triumfem na 100tisícovém turnaji ITF v anglickém Shrewsbury. „Bylo to super. Ani jsem nečekala, že bych hned něco vyhrála,“ radovala se při povídání v útrobách Emirates Areny Vondroušová, kterou nově trénuje Jiří Fencl.

Po Karolínách Plíškové a Muchové přicestovala do Glasgow také Markéta Vondroušová, jež se v pondělí přesunula vlakem ze Shrewsbury. Právě tam vybojovala singlový titul, svůj první po více než pěti letech. A jako třešničku na dortu přidala ještě deblový vavřín po boku své kamarádky Miriam Kolodziejové. České duo tím navázalo na předchozí úspěch z 80tisícového podniku ITF ve francouzském Poitiers.

Jak cenný je pro vás vítězný double ze Shrewsbury?
Bylo to super. Ani jsem nečekala, že bych hned něco vyhrála. Chtěla jsem odehrát jen co nejvíc zápasů, což se mi nakonec povedlo. Moje tělo docela vydrželo, i když s deblem to bylo náročné. Ale jsem ráda, že jsem takhle hned naskočila zpátky. Utkání fakt nebyla lehká, nebyl to pouťák, kdy bych si říkala, že ho musím jasně vyhrát.

Co vás potěšilo z herního hlediska?
Celkově všechno. Nedělala jsem moc chyb, zvládala jsem těžké stavy, otáčela jsem sety. Po takové pauze to není vůbec lehké a samozřejmé. Ustála jsem to všechno i kondičně, všechno se dobře sešlo.

V jakém stavu je operovaná ruka?
Je dobrá. Musím to zaklepat, vydržela nápor hodně zápasů i těžkých míčů, se kterými jsme hrály. Bylo to dost náročné, ale o zápěstí jsem vůbec nevěděla. Takže super.

Jak dlouho před comebackem na okruh jste trénovala?
Věděla jsem, že můžu hrát od konce října, kdy jsem po půlroce získala chráněný žebříček. Už jsem byla připravená dřív, dva měsíce jsem byla schopná hrát, ale chtěla jsem si chráněný žebříček pojistit.

Na tour jste se vrátila s novým trenérem – Jiřím Fenclem. Jaká je vaše spolupráce?
Dobře nám to začalo. (směje se) On přiletěl z Mexika, kde byl ještě s Luckou Hradeckou, a hned další den jel se mnou do Francie. A od té doby jsme se nezastavili. Když jsme s Miri vyhrály debl ve Francii, říkala jsem mu, že se té čtyřhry nezbaví. Smál se a říkal, že by chtěl už vidět taky nějaký úspěch v singlu. Tak se nám to povedlo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Markéta Šimková (@marketavondrousova)

Popíšete, jak jste se dali dohromady?
Delší dobu jsem o něm přemýšlela, ale věděla jsem, že je s Luckou. A přes to nejel vlak. On se nám pak ozval, že Lucka bude končit, takže jsme to dali dohromady. Je ze Štvanice, což je super. Má klidnou povahu a je velmi schopný, sedli jsme si.

Co jste zatím stihla v Glasgow?
Přijela jsem v pondělí odpoledne rovnou na tiskovku, pak jsem byla na fyziu a na jídle. To je všechno, co jsem tady zatím udělala. Trénovat budu až večer, takže kurty musím ještě okouknout.

Jak důležitou událostí je pro vás finále BJK Cupu?
Jsem moc ráda, že tu můžu být. Už mám nějaké zápasy v zádech. Kdybych nebyla s rukou připravená, necpala bych se sem. Za reprezentaci hraju ráda odmala. Minulý rok na finále v Praze to pro mě bylo velké, před zápasy jsem byla hrozně nervózní. Pak jsem ale získala klid a sebevědomí. Jsem moc ráda, že se mi takhle daří.