Martincová zakončila sezonu s několika milníky. Jak to vypadá s jejím kolenem?

- Michal Hladký

Tereza Martincová se oficiálně rozloučila s uplynulou sezonou. Ve svém prohlášení na sociálních sítích si povzdechla nad zraněním kolene, které ji trápilo po celý rok. I když negativní tón v příspěvku převládal, osmadvacetiletá Češka dokázala najít v minulé sezoně hned několik pozitiv. Například v únoru vyšplhala v žebříčku dvouhry na své kariérní maximum – 40. místo.

Tereza Martincová si od sezony 2022 určitě slibovala více. Vstup vůbec nebyl špatný, díky čtvrtfinálové účasti na turnaji v Petrohradu česká tenistka v polovině února dosáhla svého kariérního maxima na žebříčku WTA, když uzavírala čtvrtou desítku.

Následně pražská rodačka v Dauhá vybojovala osmifinále, když porazila Svitolinovou a Rusovou. Poté přišel výsledkový útlum, který Češka rozsekla v červnu na trávě v Nottinghamu. Martincová tam prošla až do semifinále, ve kterém byla nucena skrečovat utkání proti Beatriz Haddadové Maiaové.

„Bohužel jsem se setkala s věcí, se kterou jsem předtím neměla zkušenost – dlouhodobý problém v koleni. Rozhodla jsem se s ním odehrát sezonu celou a zásadněji problém řešit až na jejím konci, což se děje právě teď,“ řekla a popsala zranění, s nímž si dlouhou dobu nevěděla rady.

„Po všech vyšetřeních se ukázalo, co je tam vlastně za problémy. Jedním z nich je ne úplně ideální vrozený tvar čéšky, který porušuje ostatní vazivo okolo. K tomu se mi povedlo během sezony si lehce porušit křížový vaz,“ objasnila.

Přestože Martincová měla k ideálnímu zdravotnímu stavu daleko, sezonu ukončila poměrně pozdě. Vždyť poslední utkání odehrála 18. října v mexické Guadalajaře, kde nestačila ve dvou setech na svou krajanku Marii Bouzkovou.

Podtrženo, sečteno: Češka poprvé po šesti letech zakončila sezonu se zápornou bilancí, prohrála totiž 26 z celkového počtu 48 duelů. Dosáhla kariérního maxima v rankingu WTA (40. místo), Dosáhla kariérního maxima v rankingu WTA (40. místo), vůbec premiérově pak současná 74. singlistka světa strávila celý rok v top 100. Poprvé Martincová ovládla deblový turnaj na okruhu WTA, když po boku Marty Kosťukové triumfovala ve slovinské Portoroži.

„Sezona 2022 je pro mě u konce. Byla dlouhá a náročná (jako všechny ostatní). Byla plná radosti a úspěchu, ale i zklamání a neúspěchu,“ nechala se slyšet.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tereza Martincova_official (@terezamartinec)