Skvostná neděle Vondroušové! Napřed singlový titul po pěti letech, pak zkompletovaný double

- Jan Vojkůvka

Markéta Vondroušová dotáhla své působení na turnaji ITF v anglickém Shrewsbury až k první singlové trofeji od roku 2017! Česká tenistka v nedělním finále proti Němce Evě Lysové zvítězila za 75 minut po setech 7:5, 6:2 a získala celkově svou devátou trofej mezi profesionálkami. Později odpoledne pak spolu s Miriam Kolodziejovou zkompletovala double.

Bývalá světová čtrnáctka absolvovala svůj druhý turnaj po půlroční pauze a dokázala po dlouhých pěti letech zažít pocit z prvenství. Do Shrewsbury přijela posilněna ziskem deblové trofeje ve francouzském Poitiers, díky čemuž byla rozehrána a měla už i tolik potřebnou úderovou jistotu.

To poznaly i její soupeřky. Kromě Barbory Palicové, která Vondroušovou obrala ve čtvrtfinále o jednu sadu, prolétla favorizovaná Češka zbytkem turnaje bez ztráty setu.

Třiadvacetiletá Češka přitom neměla dobrý vstup do nedělního utkání a musela otáčet nepříznivý vývoj skóre. V prvním setu prohrávala s Němkou Lysovou 1:4 a následně dokonce 3:5. S oběma komplikacemi si ale dokázala poradit a skóre nakonec otočila na 7:5.

Ve druhé sadě už byla česká hráčka jednoznačně lepší, vypracovala si vedení 4:0 a duel posléze zdárně dopodávala. Šampionka turnaje WTA z Bielu 2017 se díky tomu radovala z vůbec první profesionální trofeje ve dvouhře od července 2017, kdy triumfovala na domácím ITF v Praze.

Po triumfu ve Shrewsbury se aktuálně 121. hráčka žebříčku vrátí zpět do první světové stovky. Vondroušová, která letos vynechala půl roku kvůli zranění levého zápěstí, bude figurovat nejhůře na 99. místě světa.

S Kolodziejovou zkompletovala double
Triumf ve dvouhře přitom nebyl jediným úspěchem Vondroušové během nedělního odpoledne. Následně totiž vyrazila na dvorec také s Miriam Kolodziejovou k finále čtyřhry, se kterou vybojovala druhý titul v řadě.

Vondroušová s Kolodziejovou totiž triumfovaly už před týdnem v Poitiers. Ve Shrewsbury, kde si svou souhru zopakovaly, znovu neztratily set a ve finále opět porazily francouzsko-českou dvojici Jessiku Ponchetovou a Renatu Voráčovou. Zatímco před týdnem Češky v souboji o titul zvítězily 6:4, 6:3, tentokrát své soupeřky porazily po setech 7:6(4), 6:2.

Tento triumf je klíčový zejména pro pětadvacetiletou Kolodziejovou, která vybojovala už devátý letošní primát a posune se v deblovém žebříčku WTA na skvělé 74. místo. Vondroušová by měla v pondělí figurovat na 119. pozici deblového rankingu.