BJK Cup: Část týmu už trénuje v Glasgow. Povrch by nám mohl vyhovovat, naznačil Pála

- Jan Vojkůvka

Kapitán českého BJKC týmu Petr Pála je už od pátku ve skotském Glasgow, kam se postupně sjíždí jednotlivé členky jeho výběru. Jako první si zápasový kurt vyzkoušela Karolína Muchová, další na řadě bude v neděli odpoledne Karolína Plíšková. Podle Pály se postupně povrch v glasgowské hale zrychlí a měl by českým hráčkám sedět. „Nemyslím si, že by nám nevyhovoval,“ řekl během on-line tiskové konference.

„V pátek dorazila Karolína Muchová, která už trénovala na centrálním kurtu, a v sobotu přijela Karolína Plíšková. Odpoledne si holky zahrají proti sobě na centru, aby si i Plíšková vyzkoušela zápasový kurt,“ odhalil nedělní tréninkový plán kapitán Pála.

„Hala je pěkná a velká, zázemí funguje dobře a máme to kousek,“ pochvaloval si Pála s tím, že tréninkovou halu má český tým pouze patnáct minut daleko od hotelu.

Český BJKC tým nyní čeká, kdy dorazí další členky Pálova výběru. Podle harmonogramu by Markéta Vondroušová, kterou v neděli čekají dva finálové zápasy na turnaji ITF ve Shrewsbury, měla dorazit v pondělí vlakem. Trochu komplikovanější cesta čeká Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou, které hrají v americkém Fort Worthu na Turnaji mistryň. Nejpozději by měly do Glasgow přiletět ve středu v 11 hodin dopoledne.

Zatímco v minulé sezoně se Billie Jean King Cup hrál v pražské bublině, letos nepanují protikoronavirová opatření. Atmosféra je tak uvolněnější, týmy se potkávají například během snídaně a je čas si mezi sebou i trochu popovídat. Pála také využívá možnosti sledovat tréninky ostatních. „Včera jsme chvíli viděli, jak trénovaly Collinsová s Townsendovou. Z Poláků jsem pak viděl jenom trenéra,“ smál se kapitán českého týmu.

„Kurt se zatím zadrhává, ale to se ošoupe, takže očekáváme, že se povrch ještě zrychlí. Oba zápasové kurty jsou v permanenci od soboty od rána, takže se jejich vlastnosti ještě změní. Budeme se tomu muset přizpůsobit, ale nemyslím si, že by nám povrch nevyhovoval,“ poznamenal Pála.

Vedle trénování a přípravy čeká na český tým už v neděli večer také oficiální banket, na kterém se sejdou všechny přítomné týmy. „Zatím jsme ho nikdy nezažili, protože loni v Praze kvůli covidu nebyl. Jsem docela zvědavý,“ uvedl český trenér, jenž pak s celým týmem vyrazí v pondělí na večeři do vyhlášené glasgowské restaurace. „V překladu se jmenuje Chatrč,“ smál se.

Letošní skupinová fáze Billie Jean King Cupu odstartuje v úterý. Český tým svůj první zápas odehraje ve čtvrtek odpoledne proti Polsku.


Galerie