České juniorky jsou po roce znovu ve finále! V Antalyi otočily souboj s Japonskem

- Jan Vojkůvka

Český výběr v juniorském Billie Jean King Cupu si po roce znovu zahraje o titul! V semifinále dokázaly Tereza Valentová, Lucie Urbanová a Magdaléna Smékalová porazit Japonsko 2:1 na zápasy a postoupily do finále. V neděli se utkají se Spojenými státy.

České tenistky nevstoupily do semifinále v Antalyi příliš dobře. Lucie Urbanová totiž v úvodním klání prohrála za pouhých 58 minut s Maju Crossleyovou 3:6, 1:6, kvůli čemuž bylo jasné, že v dalších dvou zápasech musí nutně její kolegyně uspět.

Obdobně jako v základní skupině proti Argentině a Španělsku se však obrat povedl. V hlavní roli tohoto obratu byla opět Tereza Valentová, která vyhrála i svůj pátý singlový zápas na turnaji, když Saru Saitovou porazila 7:6(5), 6:4. Následně Valentová nastoupila po boku Magdalény Smékalové do čtyřhry a českým hráčkám se povedlo porazit Saitovou s Haju Kinošitovou 6:4, 7:6(3).

Vítězstvím 2:1 na zápasy se český juniorský výběr probil do finále Billie Jean King Cupu potřetí v řadě. Zatímco v roce 2019 Češky podlehly Spojeným státům, loni dokázaly Brenda Fruhvirtová, Sára Bejlek a Nikola Bartůňková celý turnaj vyhrát.

Na tuto trojici, která se letos výrazně prosazuje i mezi profesionálkami, se pokusí Valentová, Urbanová a Smékalová navázat. Nečeká je ale nic snadného. Utkají se totiž s Američankami, které prošly základní skupinou se třemi výhrami 3:0 a ve vyřazovacích bojích si poradily s Německem a Srbskem.

Češky se na kurtu střetnou se 40. juniorkou světa Clervie Ngounoueovou, 96. hráčkou juniorského žebříčku Ivou Jovicovou a patnáctiletou Valerií Glozmanovou, se kterou se počítá do čtyřhry.

Chlapci budou obhajovat páté místo
Po zklamání ze čtvrtfinálové porážky se dokázali Petr Brunclík, Maxim Mrva a Filip Hanzelín rychle oklepat a vstoupit do bojů o umístění výhrou 3:0 nad Španělskem. V neděli se tak o konečné páté místo utkají s Austrálií.

Pátá příčka náležela českému juniorskému daviscupovému týmu i v minulé sezoně. Tehdy se o tuto pozici přičinili Jakub Menšík, Jan Hrazdil a Vojtěch Petr. Loňský osud českého týmu přitom kopírují i letošní reprezentanti. Také loni totiž Češi vyhráli základní skupinu, ve čtvrtfinále však tehdy padli s Argentinou.