Porazila Muchovou a prohnala Vondroušovou. Byl to velmi povedený turnaj, raduje se Palicová

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Barbora Palicová má za sebou velmi úspěšné vystoupení na turnaji ITF v anglickém Shrewsbury. Členka TK Sparta Praha se na tamní stovce probila z kvalifikace až do čtvrtfinále, připsala si premiérový skalp soupeřky z Top 100 a v osmifinále vyřadila zkušenou krajanku Karolínu Muchovou. Přestože ve čtvrtfinále skončila po boji na raketě další Češky Markéty Vondroušové, hodnotí svěřenkyně trenéra Daniela Filja turnaj velmi pozitivně.

Vítězka dvou letošních akcí ITF vyrazila do Velké Británie ze slovenské Trnavy, kde minulý týden skončila v osmifinále. Mírné zklamání však hodila za hlavu a ve Shrewsbury dokázala vyhrát čtyři po sobě jdoucí zápasy bez ztráty setu, díky čemuž prošla do svého největšího čtvrtfinále v kariéře.

„Jela jsem tam s tím, že chci uhrát nejlepší možný výsledek, ale popravdě mě překvapilo, že dokážu tak dobře hrát a konkurovat takovým hráčkám,“ zářila Palicová během rozhovoru pro Tenisový svět. „Jsem šťastná, dalo mi to hrozně moc zkušeností. I když jsem skončila ve čtvrtfinále, tak mi to ukázalo jen pozitivní věci. Vím také, na čem mohu zapracovat pro příště. Byl to velmi povedený turnaj.“

Na turnaji si Palicová připsala premiérový skalp hráčky z Top 100, když v prvním kole porazila 6:1, 6:4 Bulharku Viktoriji Tomovovou. „Znamená to pro mě hodně. Soupeřka byla zkušená a hrála dobře, ale já jsem byla agresivnější, šla jsem si pro výhru a vybojovala si to,“ měla radost česká tenistka.

Palicová ve svých osmnácti letech prokazuje, že je ranařkou s riskantním stylem hry, což na soupeřky platí. „Snažím se hrát agresivně, na riziko a zakončovat výměny. Ve Shrewsbury byl povrch rychlejší a sjížděl, takže kdo hrál agresivněji, měl ve výměnách výhodu. Snažila jsem se hrát hodně rychle, aby soupeřky nestíhaly a nebyly dlouhé výměny,“ poodhalila svou taktiku.

Ve Shrewsbury musela naskočit už do kvalifikace, kterou prošla bez ztráty setu. Tyto dva zápasy navíc jí ale pomohly i do hlavní soutěže, jelikož si zvykla na podmínky britského turnaje. „Kvalifikace mě připravila na to, jaký povrch bude, a také mi pomohla se rozehrát,“ řekla 226. žena světového žebříčku.

A i díky tomu dokázala porazit nejen Tomovovou, ale především v osmifinále Karolínu Muchovou, bývalou světovou devatenáctku. „Šla jsem do toho, že nemám co ztratit. Věděla jsem, že to bude těžké a že se musím celý zápas koncentrovat,“ poznamenala Palicová. To se jí také povedlo, svou krajanku porazila 6:3, 6:2. „Snaží se hrát hodně pestře, hrála hodně čopy a zkoušela chodit i na síť, ale mně se dařily prohozy. K tomu jsem měla i dobrou obranu a útoky dopředu, což ji myslím i překvapilo.“

Ve čtvrtfinále narazila osmnáctiletá Češka na Markétu Vondroušovou a dlouho to vypadalo na další velmi cenný skalp. Palicová dokonce vedla už 6:4 a 3:1, nakonec ale padla ve třech setech. „První set byl super, dařilo se mi hrát agresivně. Ve druhém setu mi to trochu uteklo a bylo to jen o pár míčích. Ve třetím setu už byly vidět zkušenosti, navíc bylo znát, že jsem unavenější,“ mrzelo Palicovou.

Smutnit ale rozhodně nemusí. Postupem do čtvrtfinále na turnaji ITF s dotací 100 tisíc dolarů se totiž Barbora Palicová výrazně přiblížila účasti v kvalifikaci lednového Australian Open. „Bylo by to skvělé, kdybych se do kvalifikace dostala a jela tam. V Austrálii jsem ještě nebyla, takže by to byl pro mě takový bonus, že bych se tam konečně podívala a zahrála si skvělé zápasy,“ usmívala se česká hráčka, která nyní vyhlíží turnaj ITF v Bratislavě, kde od 13. listopadu absolvuje tamní šedesátku.