Velký milník pro Tsitsipase. Nikdo nemá víc vítězství než řecký tenista

- Petr Sumbal

Řecký tenista Stefanos Tsitsipas v pátečním čtvrtfinále na turnaji ATP Masters 1000 v Paříži porazil 6:2, 6:4 Američana Tommyho Paula. Kromě toho, že vybojoval již své jedenácté semifinále v této sezóně, zaznamenal také jubilejní šedesáté letošní vítězství. V tomto ohledu nemá Tsitsipas letos konkurenci.

Ve světovém žebříčku sice patří Tsitsipasovi „až“ páté místo, v jednom ohledu je ale nejlepším ze všech. Jako první dokázal letos dosáhnout na metu šedesáti vítězství (do bilance jsou započítány turnaje ATP, grandslamy a Davis Cup).

Tsitsipas za překonání této významné mety vděčí svému pevnému zdraví, v letošní sezóně ho nezastavilo žádné vážnější zranění a byl schopen včetně Paříže odehrát již 22 turnajů a zúčastnil se také ATP Cupu a Davis Cupu.

Dále se řecký tenista po celý rok prezentuje velmi konzistentními výkony bez častých výpadků. V úvodním vystoupení na turnaji prohrál letos jen ve dvou případech, a to na turnaji v Montrealu s Jackem Draperem a překvapivě také na US Open s Danielem Galanem. Na dvou turnajích (Mallorca, Monte Carlo) naopak Tsitsipas oslavil titul.

Zatím poslední vítězství si Tsitsipas připsal ve čtvrtfinále pařížského turnaje proti Tommymu Paulovi. Nedávného přemožitele Rafaela Nadala dokázal řecký tenista porazit hladce 6:2, 6:4. V utkání Tsitsipas odvrátil všech sedm brejkbolů a sám svému soupeři sebral servis ve třech případech.

„Byl to povedený zápas,“ hodnotil utkání spokojeně Tsitsipas. „Možná bych byl raději, kdybych se dokázal vyhnout některým situacím, kdy jsem musel odvracet brejkboly, ale nakonec jsem se s nimi popasoval profesionálně,“ dodal.

Svou bilanci tak 24letý tenista zaokrouhlil na 60 vítězství oproti 21 porážkám. Na druhém místě žebříčku v počtu letošních vítězství je momentálně Carlos Alcaraz (57), který vypadl v Paříži po skreči právě ve čtvrtfinále. Třetí místo patří rozjetému Felixi Augeru-Aliassimemu (56), který vyhrál už 16 utkání v řadě a stejně jako Tsitsipase ho v pařížské hale Bercy čeká semifinále.

Dosáhnout na 60 vítězství v jednom roce rozhodně není něco, co by nestálo za řeč. Z aktivních tenistů se této mety podařilo dosáhnout pouze Novaku Djokovičovi (desetkrát), Rafaelu Nadalovi (devětkrát), Andymu Marraymu (třikrát), Alexanderu Zverevovi (jednou) a Daniilu Medveděvovi (jednou). Nyní do této prestižní společnosti patří také Tsitsipas.

I v dalším utkání bude mít Tsitsipas o motivaci postaráno. Pokud by v pařížském semifinále porazil Novaka Djokoviče, což se mu zatím povedlo jen třikrát z jedenácti pokusů, vystoupal by příští týden na žebříčku „Race to Turin“, zohledňujícím pouze letošní výsledky, na druhé místo. I v případě porážky má pak Tsitsipas jistotu, že se v klasickém světovém žebříčku posune na třetí místo, čímž dorovná své dosavadní maximum.