Bude světová jednička stoprocentně fit na Turnaj mistrů? Alcaraze čeká závod s časem

- Petr Sumbal

Světová jednička Carlos Alcaraz neprožívá od té doby, co usedla na pomyslný tenisový trůn, zrovna šťastné období. Od vítězství na US Open Španěl už třikrát prohrál oproti šesti vítězstvím, což není bilance, se kterou by mohl být spokojený. Vůbec poprvé v sezóně dokonce prohrál už i v prvním kole. Nyní ho navíc trápí zranění, kvůli kterému musel skrečovat čtvrtfinálové utkání turnaje Masters 1000 v Paříži proti Dánovi Holgeru Runemu. Ocitá se tím pádem jeho premiérová účast na Turnaji mistrů v ohrožení?

V tuto chvíli to nevypadá, že by se musel Alcaraz o svou účast na Turnaji mistrů vyloženě obávat, více ale odhalí až další dny, kdy podstoupí španělský tenista další vyšetření. O svou premiérovou účast mezi tenisovou smetánkou ale určitě nebude chtít přijít.

Ve čtvrtfinále pařížského halového turnaje prohrál Alcaraz s velmi dobře hrajícím Runem první set 3:6 a když dospěla druhá sada do tiebreaku, ve kterém Španěl prohrával 1:3, rozhodl se utkání předčasně ukončit. „Holger byl dnes lepší a zasloužil si vyhrát. Bylo pro mě těžké ten zápas vzdát, ale bál jsem se toho, že bych si mohl ještě přihoršit. Zdraví je na prvním místě,“ napsal Alcaraz později na svůj Twitter.

„Mám nějaký problém s břišním svalem,“ prozradil Alcaraz. „Na konci druhého setu se to zhoršovalo, takže jsem utkání raději ukončil,“ zopakoval 19letý tenista. „Nemohl se úplně natáhnout a pořádně servírovat. Když otočím tělem, cítím to. Bolí to při skoro každém pohybu,“ přiblížil mladý tenista své potíže, které mu v pátek nedovolily pokračovat.

Už během utkání bylo zřejmé, že není Alcaraz zcela v pořádku, v přerušení si dokonce na kurt vyžádal lékaře, aby mu problémové místo promasíroval.

Nyní se bude jednat o závod s časem, aby se Alcaraz stihl dát do Turnaje mistrů, který začíná už 13. listopadu, stoprocentně do pořádku. „Podstoupím nějaké testy a potom se uvidí. Budu se soustředit na to, abych byl pro Turín stoprocentně fit,“ uvedl vítěz pěti letošních turnajů.

„Není to poprvé, co mě potkalo podobné zranění, na stejném místě už jsem měl dříve totožný problém. Jak už jsem říkal, moudřejší budu, až podstoupím testy problémového místa,“ zopakoval Alcaraz.

Alcaraz letos prožívá životní sezónu. Opanoval hned pět turnajů včetně grandslamového US Open, po jehož vítězství navíc vystoupal jakožto nejmladší tenista historie na první místo světového žebříčku. Na čele rankingu má momentálně Alcaraz náskok 920 bodů na druhého Rafaela Nadala, jehož účast na Turnaji mistrů je rovněž nejistá.