Mužská světová špička ve Vídni. Jaký byl turnaj pro českého fanouška?

- Filip Prokeš

Do Vídně koncem října už tradičně zavítala celá řada elitních tenistů, kteří se snažili nahnat potřebné body k blížícímu se Turnaji mistrů. Pojďme se společně podívat přímo do dějiště vídeňské pětistovky, kterou nakonec ovládl Daniil Medveděv. Co všechno zařídili pracovití pořadatelé pro natěšené fanoušky bílého sportu?

Hlavní soutěže Erste Bank Open se letos nezúčastnil ani jeden český tenista. Jediným zástupcem byl Jiří Lehečka, jenž skončil už v kvalifikaci. I tak si ale český tenisový fanoušek mohl turnaj naplno užít.

Vybrali jsme si čtvrteční program druhého kola čili osmifinále, kdy byly na centrálním dvorci k vidění čtyři zápasy s lákavým obsazením. K samotné hale Wiener Stadthalle není těžké se dostat, jelikož stojí nedaleko stanice metra linky U1, jež vede i přes vídeňské hlavní nádraží. Městská hromadná doprava byla navíc dvě hodiny před prvním zápasem dne ke každé vstupence zdarma. Přímo u haly byla šatna, ve které bylo možné si bezplatně odložit veškeré věci, což znamená pro nevídeňské fanoušky velké plus.

Po vstupu do haly čekala na fanoušky spousta zábavných atrakcí a stánků s občerstvením. Každý návštěvník měl možnost vyzkoušet si tenis ve virtuální realitě, tematické hry na konzolích nebo třeba střelnici promítanou na zeď. Za pití přímo v hale zaplatíte nejméně 5 eur, pokud si ovšem vystačíte s vodou, pořadatelé ve Wiener Stadthalle připravili barely, z nichž bylo možné si pití zdarma napustit. Ceny jídel začínaly zhruba na 9 eurech. Mezi ty nejoblíbenější patřil hot dog, občerstvení ho nabízela v mnoha variantách. Nechyběl ani v Rakousku velmi oblíbený preclík.

Vrcholem dne byl zápas mezi domácím Dominicem Thiemem a pozdějším vítězem Daniilem Medveděvem. Rakouští fanoušci vytvořili fantastickou diváckou kulisu zejména v prvním setu, kdy Thiem se svým soupeřem válčil o každý centimetr kurtu.

Hodnocení turnaje je určitě velice kladné. Skvělá organizace a velmi příjemná atmosféra zanechá každému tenisovému nadšenci nezapomenutelný zážitek. Nejlevnější vstupné bylo k sehnání už od 1200 Kč. Pro Čechy se tak jedná o nejbližší mužský turnaj světové špičky, navíc s velmi zajímavou cenovkou.