Turnaj mistryň: Šwiateková si zajistila semifinále, světová čtyřka je naopak už bez naděje

- Redakce

Turnaj mistryň v americkém Fort Worthu pokračoval ve čtvrtek čtvrtým hracím dnem. Světová jednička Iga Šwiateková se stala druhou jistou semifinalistkou letošního ročníku WTA Finals. Polská tenistka porazila Caroline Garcíaovou a navázala na Marii Sakkariovou, která si zajistila postup ve středu. V souboji poražených uspěla Darja Kasatkinová, která tím sebrala naději světové čtyřce Coco Gauffové.

Iga Šwiateková splnila i ve druhém utkání na Turnaji mistryň roli výrazné papírové favoritky. Polka ve Fort Worthu opět neztratila set a zajistila si po výhře 6:3 a 6:2 nad Caroline Garcíaovou z Francie s předstihem postup do semifinále.

Lépe přitom vstoupila do utkání semifinalistka z roku 2017, svůj brzký brejk ze třetího gemu ale Garcíaová nedovedla na podání potvrdit. V osmé hře pak získala Šwiateková na příjmu brejk čistou hrou a následně úvodní sadu dopodávala. Hned zkraje druhého dějství si rodačka z Varšavy vypracovala náskok 2:0, v sedmé hře navíc znovu připravila protivnici o servis.

Šwiateková, která je největší favoritkou letošního WTA Finals, oplatila Garcíaové porážku z červencového turnaje ve Varšavě. Vítězka hned osmi letošních turnajů se v posledním utkání skupiny střetne s domácí Coco Gauffovou, která naopak přišla o naději na postup.

Američanka totiž prohrála v nočním duelu s Ruskou Darjou Kasatkinovou 6:7(6), 3:6. Do zápasu přitom vstoupila parádně a vedla už 4:1, náskok ale ztratila a za stavu 5:6 odvracela setbol při podání soupeřky. V tiebreaku pak vedla 3:0, ovšem postupně přišel obrat Kasatkinové.

Ve druhé sadě přišla od druhého gemu série pěti brejků, přičemž z této brejkované nakonec vzešla vítězně Kasatkinová, které se povedlo za stavu 4:2 udržet podání, odskočit do vedení 5:2 a duel dopodávat.

Ruská tenistka si díky vítězství v sobotu zahraje přímý souboj o postup do semifinále s Garcíaovou.

Turnaj mistryň, Fort Worth (ženy, USA, 5 000 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Skupina Tracy Austinové
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Caroline Garcíaová (FRA, 6.) 6:3, 6:2
Coco Gauffová (USA, 4.) – Darja Kasatkinová (8.) 6:7(6), 3:6

Skupina Pam Shriverové
Dabrowská (CAN), Olmosová (MEX) – L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) 7:6(5), 2:6, 12:10
Kuděrmetovová (-), Mertensová (BEL) – Danilinová (KAZ), Haddad Maiaová (BRA) 6:4, 6:3