Junioři dál řádí. Chlapci porazili silnou Itálii, do čtvrtfinále jdou bez ztráty kytičky

- Jan Vojkůvka

Tři zápasy, tři výhry, skóre 9:0! Bilance českých juniorů v Davis Cupu, který se hraje v turecké Antalyi, je obdivuhodná. Třetí vítězství 3:0 v řadě si připsala trojice Petr Brunclík, Maxim Mrva a Filip Hanzelín nad silnou Itálií a bez jediného zaváhání postoupila do čtvrtfinále. Postup mezi nejlepší osmičku slaví i české dívky v juniorském Billie Jean King Cupu.

Český tým v juniorském Davis Cupu předvádí skutečně skvělé výkony. V devíti odehraných dílčích utkáních nepoznali talentovaní mladíci ani jednu porážku a všechny duely vyhráli 3:0 na zápasy. Rázem se tak z nich stali spolufavorité celého turnaje.

Naposledy jejich sílu poznali Italové, kteří v předchozích dnech porazili 3:0 Indii a 2:1 Velkou Británii. Poslední skupinové klání otevřel výhrou 6:4, 6:4 Petr Brunclík, jenž si poradil s Lorenzem Carbonim. Na 2:0 pak zvýšil Maxim Mrva, jenž přejel Federica Cinu dvakrát 6:2.

Už za rozhodnutého stavu se odehrála čtyřhra, v níž opět tradičně naskočil Filip Hanzelín, tentokrát spolu s Mrvou. Duo Cinu a Lorenza Angeliniho Češi porazili 7:6(3), 4:6, 10:6 a mohli se začít radovat ze suverénního zvládnutí základní skupiny.

V pátečním čtvrtfinále se český výběr utká s mladíky ze Spojených států. Alexander Razeghi, Kaylan Bigun a Meecah Bigun porazili ve své skupině Turecko a Argentinu shodně 2:1, ve čtvrtek však padli 0:3 s Japonskem.

Skupinu vyhrály i dívky
Ve čtvrtek se uzavřely rovněž boje v základních skupinách Billie Jean King Cupu. A i v této části juniorských soutěží v turecké Antalyi se českým barvám výrazně daří. Tereza Valentová, Lucie Urbanová a Magdaléna Smékalová totiž vyhrály i třetí zápas a ovládly svou skupinu!

Po výhrách 2:1 nad Španělskem a 3:0 nad Egyptem se Češky tentokrát vypořádaly v přímém souboji o první místo s Argentinou, kterou porazily 2:1 na zápasy.

Stejně jako proti Španělsku musely Češky otáčet nepříznivý vývoj skóre, když v úvodním souboji prohrála Smékalová Carle Markusové 3:6, 2:6. O vyrovnání se ovšem následně postarala Valentová, která po setech 6:4, 0:6, 6:1 pokořila Lourdes Ayalaovou a rozhodovat musela čtyřhra.

Český tým nasadil do deblu Urbanovou, se kterou na kurt nastoupila Smékalová. A ta si dokonale spravila chuť z nepovedeného singlu. Argentinky Giovanniniovou a Ayalaovou Češky zdolaly 3:6, 6:1, 10:8.

Ve čtvrtfinále čeká na český juniorský BJKC tým domácí Turecko. Deniz Dileková, Duru Sokeová a Zeynep Erbakanová si na turnaji poradily s Kolumbií a Thajskem shodně 2:1 na zápasy, díky čemuž vybojovaly postup do horní poloviny vyřazovacích bojů (v juniorských soutěžích se hraje rovněž pavouk od 9. do 16. místa). Ve čtvrtek však turecké hráčky neudržely krok s Američankami a prohrály hladce 0:3.