BJK Cup: Pála před odletem doplnil nominaci. S týmem do Glasgow vyrazí Muchová

- Jan Vojkůvka

Letošní Billie Jean King Cup vyvrcholí příští týden ve skotském Glasgow. Na finálový turnaj se chystá i český tým pod vedením kapitána Petra Pály, který na setkání s českými médii před odletem doplnil sestavu o páté jméno. „Nominace se doplní Karolínou Muchovou, se kterou jsem byl předběžně domluvený,“ uvedl.

Muchová se ve Skotsku připojí k Barboře Krejčíkové, Karolíně Plíškové, Kateřině Siniakové a Markétě Vondroušové, které byly nominovány už 10. října. Prozatím se jedná o neoficiální doplnění nominace.

Pála zvažoval nominovat také Marii Bouzkovou, která se ale po turnajích v Guadalajaře a Tampicu necítila v dobrém rozpoložení. „Vždy ráda reprezentuje, ale necítila se na to a byla dost unavená, takže jsem to respektoval,“ poznamenal lodivod českého BJKC týmu.

Kapitán zároveň nastínil, jak složité bude cestování do Glasgow, kam většina hráček vyrazí po vlastní ose. Nejsložitější přesun čeká Krejčíkovou se Siniakovou, které hrají na Turnaji mistryň ve Fort Worthu. České tenistky si zajistily postup do semifinále a pokud vše půjde dobře, měly by své působení zakončit v pondělí 7. listopadu.

Podle Pály by to ale nemusela být příliš velká komplikace, český tým totiž odehraje první zápas až ve čtvrtek odpoledne proti Polsku. „Pokud budou ve finále, tak holky přiletí nejpozději ve středu dopoledne, nějakých třicet hodin před čtyřhrou. Počítám s tím, že budou proti Polsku debl hrát, ať už bude skóre jakékoliv. Je potřeba, aby ten zápas odehrály,“ upozornil.

Právě na debl by Pála rád, přinejmenším v základní skupině, Krejčíkovou specializoval. „Variant je ale spousta,“ přemítal. Případné rozhodující čtyřhry by chtěl mít v nejsilnějším možném složení, což by nasazení Krejčíkové do dvouhry mohlo zkomplikovat. „Kvůli žebříčku by musela hrát druhou dvouhru, jiná možnost není,“ připomněl, že nebude moci nasadit 21. hráčku světa do prvního utkání v rámci zápasů proti Polsku a Spojeným státům.

Přinejmenším proti Polsku s nasazením Krejčíkové do dvouhry nepočítá, jak to bude proti Spojeným státům, se bude teprve rozhodovat.

„Musíme vykročit vítězně s Polskem a pak se uvidí,“ řekl bojovně.

Už po zveřejnění předběžné nominace se spoustu tenisových příznivců podivovalo nad tím, proč byla do sestavy zařazena nerozehraná Markéta Vondroušová. „Trénuje už hrozně dlouho, hraje dvakrát denně. Ale vzhledem k tomu, že potřebovala chráněný žebříček do turnajů na začátku příštího roku, hraje až teď,“ vysvětlil Pála s tím, že za normálních okolností by už Vondroušová měla odehráno více turnajů.

Billie Jean King Cup v Glasgow odstartuje v úterý 8. listopadu. Český tým bude hrát první zápas ve čtvrtek odpoledne proti Polsku a druhé utkání v pátek odpoledne proti Spojeným státům. Pokud se českým tenistkám povede projít do semifinále, odehrají ho v sobotu. V neděli 13. listopadu je pak na programu finále.