V Turecku se rozjely juniorské týmové soutěže. České týmy zatím září

- Jan Vojkůvka

Juniorský Davis Cup a Billie Jean King Cup letos pořádá, stejně jako loni, Turecko. V areálu Club Mega Saray Tennis Academy v Antalyi, kde se pravidelně hrají rovněž turnaje ITF, startují i české juniorské reprezentace. A prozatím předvádí parádní výkony!

Oba české týmy vstoupily do bojů v turecké Antalyi nejlepším možným způsobem. V rámci základních skupin byla odehrána prozatím dvě kola a české výběry mají shodně bilanci dvou výher. Před závěrečnými duely ve skupinách si díky tomu zajistily postup do čtvrtfinále.

Chlapecký výběr startuje v juniorském Davis Cupu ve složení Petr Brunclík, Maxim Mrva (na snímku) a Filip Hanzelín. Toto trio se na začátku týmové soutěže nachází v parádní formě a prozatím neprohrálo ani jeden dílčí duel.

V úterý si Češi poradili 3:0 na zápasy s Indií, přičemž v singlu jasně dominovali Brunclík s Mrvou. Během středečního programu číhali na české hráče Britové, proti kterým Brunclík s Mrvou znovu udrželi singlovou neporazitelnost. V závěrečné čtyřhře pak vítězství 3:0 dokonali Hanzelín spolu s Brunclíkem (proti Indům hrál po boku Hanzelína Mrva).

Ve čtvrtek se proti českému týmu postaví Italové, kteří mají také na kontě dvě vítězství. Bude se tedy jednat o přímý souboj o první místo ve skupině B a lepší výchozí pozici pro vyřazovací boje.

Se dvěma výhrami a skóre 5:1 vstoupily do juniorského Billie Jean King Cupu Tereza Valentová, Lucie Urbanová a Magdaléna Smékalová. Také ony už mají jistotu postupu do čtvrtfinále.

České hráčky se dostaly do drobných obtíží v úvodním souboji se Španělskem. Lucie Urbanová totiž v prvním utkání prohrála s Ruth Rouraovou Llaveriasovou a její spoluhráčky musely skóre otáčet. To se ale nakonec povedlo, když Tereza Valentová napřed ve dvouhře s Martou Santiagovou srovnala a posléze po boku Magdalény Smékalové vyhrála také čtyřhru.

Ve středečním souboji s Egyptem došlo k prostřídání ve dvouhrách a místo Urbanové nastoupila na kurt Smékalová. Šestnáctiletá tenistka svou úlohu zvládla, následně druhý bod přidala Valentová a vítězství 3:0 na zápasy zajistila deblová dvojice Smékalová, Urbanová.

Češky se ve čtvrtek utkají v přímém souboji o vítězství ve skupině D s Argentinou.

Program juniorských týmových soutěží bude následně v pátek pokračovat čtvrtfinálovými duely a souboji o umístění na 9. až 16. místě. V sobotu jsou na programu semifinále a v neděli pak finálové boje a zápasy o konečná umístění. Kompletní výsledky naleznete zde.

České týmy mají rozhodně na co navazovat. Dívčí tým v BJK Cupu dokázal minulý rok celý turnaj vyhrát, o což se postaralo trio Brenda Fruhvirtová, Sára Bejlek a Nikola Bartůňková. Chlapci by zase rádi zopakovali obrovský úspěch Dalibora Svrčiny, Jonáše Forejtka a Andrewa Paulsona z roku 2017, kdy Češi porazili ve finále juniorského Davis Cupu Spojené státy.