Debutant Kyrgios se chystá na Turnaj mistrů. Měl bych startovat i ve dvouhře, stěžuje si

- Marek Bartošík

Na Turnaji mistrů v Turíně (13.–20. listopadu) se poprvé v kariéře představí i australský rebel Nick Kyrgios, startovat ale bude „pouze“ ve čtyřhře po boku svého kamaráda Thanasiho Kokkinakise. Šampioni Australian Open aktuálně figurují na sedmé příčce letošního žebříčku, s ohledem na grandslamovou trofej z Melbourne by jim stačilo i jakékoliv umístění v Top 20 (podobně jako Novaku Djokovičovi). Sedmadvacetiletý Kyrgios však není se současným stavem zcela spokojen. A proč? Chtěl by se totiž zúčastnit i singlové části turnaje.

Když se Novak Djokovič a Nick Kyrgios utkali ve wimbledonském finále, ve hře byl kromě grandslamového titulu také výrazný skok k účasti na Turnaji mistrů. Na travnatém grandslamu se sice kvůli roztržce mezi pořadateli a ATP neudělovaly body, grandslamovému vítězi z daného roku ale stačí ke startu na Turnaji mistrů figurovat v sezónním pořadí do 20. místa.

Díky triumfu 4:6, 6:3, 6:4 a 7:6(3) si tuto obří výhodu vysloužil pětatřicetiletý Djokovič, jenž dostal jistotu účasti na turínském ATP Finals v neděli 9. října. Naopak australský rebel nezískal na londýnské trávě ani potřebné žebříčkové body, ani jakoukoliv výhodu pro případný start na závěrečné akci sezóny.

Kyrgios na tuto specifickou situaci upozornil v momentě, kdy si společně s Thanasim Kokkinakisem jako úřadující vítězové Australian Open zajistili účast na Turnaji mistrů ve čtyřhře.

„Měl bych startovat i ve dvouhře… Poprvé za 53 let se neudělovaly body ve Wimbledonu, ale nebudeme o tom mluvit,“ lamentoval na instagramu Kyrgios, který se však poněkud přepočítal.

I kdyby tenisté na Wimbledonu obdrželi body, australský šoumen by se do Turína nedostal ani jako náhradník. Kromě už jistých účastníků Carlose Alcaraze, Rafaela Nadala, Caspera Ruuda, Stefanose Tsitsipase, Daniila Medveděva a Novaka Djokoviče by Kyrgiose v alternativním pořadí předstihli také Félix Auger-Aliassime, Andrej Rubljov, Taylor Fritz a Cameron Norrie.

Rodák z Canberry si tak musí vystačit alespoň s účastí ve čtyřhře, kde mají s Kokkinakisem bezesporu velmi slušnou šanci na kvalitní výsledek. Skvěle servírující Australané letos opanovali kromě domácího grandslamu také turnaj v Atlantě, k tomu postoupili do semifinále v Miami a Tokiu. Jejich celková letošní bilance činí 18 výher a čtyři porážky.