Halový král opět udeřil. Auger-Aliassime slaví vítězný hattrick a cílí na Turnaj mistrů

- Marek Bartošík

Oproti antukářům či travařům jsou experti na halové turnaje při odborných diskusích zpravidla poněkud v ústraní. Excelentní „halař“ Félix Auger-Aliassime si však svými výkony na říjnových akcích ATP vydobyl zasloužený respekt, když pod střechou nasbíral 13 výher v řadě a ovládl podniky ve Florencii, Antverpách a Basileji. Není to přitom tak dávno, co kanadský mladík marně usiloval o premiérový finálový úspěch.

Po turnajích základní kategorie ATP 250 ve Florencii a Antverpách si Félix Auger-Aliassime podmanil i pětistovku ve švýcarské Basileji. Dvaadvacetiletý Kanaďan sice vstoupil do Swiss Indoors Basel prohraným setem proti domácímu Marcovi-Andreovi Hüslerovi, poté už ale nezaváhal a suverénně si dokráčel pro svou čtvrtou kariérní trofej.

Hvězdný Kanaďan skolil na své cestě turnajem i světovou jedničku Carlose Alcaraze, kterému v semifinále povolil jen pět gemů. Ve finále si poradil s rozjetým dánským teenagerem Holgerem Runem (6:3, 7:5), jenž přijel do Basileje posilněn triumfem ve Stockholmu.

„Byl to skvělý týden. Opět jsem byl ve finále, celý týden jsem neztratil ani jednou podání,“ radoval se basilejský šampion, který zazářil na domácím turnaji svého idolu Rogera Federera.

„Je to úžasné. Ráno jsem vlastně přemýšlel o tom, že by bylo skvělé triumfovat na místě, kde Roger získal deset trofejí. Od tohoto čísla jsem daleko, ale je parádní, že je moje jméno mezi všemi velkými šampiony tohoto prestižního turnaje,“ doplnil Auger-Aliassime.

Kanadský ranař má celkově na kontě už čtyři singlové trofeje z elitního okruhu, všechny nasbíral letos v halovém prostředí. Nejprve v únoru konečně prolomil prokletí, když v Rotterdamu na devátý pokus uspěl ve finále turnaje ATP. Pak sice nezvládl bitvu o titul v Marseille, třemi triumfy v rozmezí tří říjnových týdnů si ale vylepšil svou finálovou úspěšnost na výrazně snesitelnější skóre 4:9.

Rodák z Montréalu poskočil díky vítězství v Basileji z devátého na osmé místo žebříčku ATP, zároveň se přiblížil své premiérové účasti na Turnaji mistrů v Turíně (13.–20. listopadu). Auger-Aliassime aktuálně figuruje na postupové šesté příčce, k definitivní jistotě startu by potřeboval projít do čtvrtfinále právě začínajícího Masters v Paříži.

Jestliže by ale jeho přímí konkurenti – jmenovitě Andrej Rubljov, Taylor Fritz a Hubert Hurkacz – v Paříži zaváhali, může Kanaďanovi stačit ke kvalifikaci na Turnaj mistrů i horší výsledek. Na závěrečnou akci sezóny se zatím s jistotou podívají Carlos Alcaraz, Rafael Nadal, Stefanos Tsitsipas, Casper Ruud, Daniil Medveděv a také Novak Djokovič, zbývají tedy dvě volná místa pro čtyři adepty.

Auger-Aliassime má jako osmý nasazený v prvním kole pařížského Masters volný los, ve druhé rundě ho vyzve buď Kazach Alexandr Bublik (36.), nebo Švéd Mikael Ymer (74.).