Wimbledon jako zabiják kariéry. Bartyová označila moment, kdy v ní vyhasla vášeň pro tenis

- Jan Vojkůvka

Když v březnu letošního roku oznámila Ashleigh Bartyová nečekaný konec kariéry, zanechala miliony tenisových fanoušků v šoku. Australance bylo pouhých pětadvacet let, byla trojnásobnou grandslamovou šampionkou a světovou jedničkou. Budoucnost měla patřit právě jí. Jenže v mysli Bartyové se úvahy o konci kariéry rozvíjely tou dobou už několik měsíců...

Jen pár dní před vydáním svých pamětí, které jsou nazvány „My Dream Time“ (kniha by měla vyjít ve druhém listopadovém týdnu, někde se však hovoří až o lednovém termínu, pozn. redakce), se bývalá australská tenistka Ashleigh Bartyová rozhodla svěřit s deníkem Courier Mail s příběhem, jak započal konec její tenisové kariéry.

Bylo to 10. července 2021. Tehdy Bartyová udolala ve finále Wimbledonu Karolínu Plíškovou 6:3, 6:7, 6:3 a stala se první Australankou od roku 1980, která dosáhla na titul v All England Clubu. A to byl začátek jejího konce.

„Vyhrát Wimbledon byla jedna věc, které jsem celou kariéru chtěla dosáhnout. A když se to povedlo, v červnu 2021 (sic!), najednou plamen uvnitř mě uhasl,“ svěřila se Bartyová.

Wimbledon 2021 se prakticky stal zabijákem kariéry australské tenistky. Byť ještě naskočila do několika turnajů a vyhrála v témže roce v Cincinnati a na začátku roku 2022 v Adelaide a na Australian Open, vášeň pro tenis ji i přes dominantní výkony (v Melbourne neztratila ani set, pozn. redakce) opustila.

 

„Už nevím, za co hraju. Myslím, že jsem skončila. Nezbylo mi nic, žádná jiskra,“ předčítala ze své připravované knihy My Dream Time a potvrdila svá slova o vyhaslém plamenu a ztracené vášni. Tou dobou tenis začal přicházet o svou hvězdu, která mohla být konkurentkou a skutečnou rivalkou momentálně dominující Igy Šwiatekové.

V rozhovoru pro Courier Mail a další australská média pak Bartyová přislíbila, že ve své knize vysvětlí své rozhodnutí o konci kariéry ještě trochu více. A také dá mnohem více nahlédnout do svého soukromí, díky čemuž vysvětlí důvody každého svého kroku, ať už se jednalo o přechod od tenisu ke kriketu v jejích osmnácti letech, či touze vrátit se v roce 2016 zpět na tenisové dvorce.