V Paříži jen do kvalifikace? Thiem raději ukončil sezónu a chce se vrátit silnější

- Petr Sumbal

Komplikovaný, ale nakonec poměrně úspěšný rok 2022 má za sebou Dominic Thiem. Zatímco ostatní tenisté se ještě soustředí na závěr sezóny, zejména pak na blížící se poslední turnaj kategorie Masters 1000 v letošním roce, rakouský tenista se už rozhodl sezónu ukončit. Od pořadatelů francouzského turnaje nedostal pozvánku do hlavní soutěže.

Původně měl Thiem v plánu v sezóně pokračovat, tak aby si ještě více vylepšil své žebříčkové postavení, ideálně pronikl až do elitní stovky žebříčku, tak aby měl usnadněnou účast na turnajích v příští sezóně, zejména pak na prvním grandslamu roku Australian Open. Aktuálně figuruje na 113. místě světového rankingu.

Rakušan však nakonec své plány přehodnotil a sezónu předčasně ukončil. Jedním z důvodů může být i to, že od pořadatelů prestižního halového turnaje v Paříži neobdržel volnou kartu do hlavní soutěže a musel by se probíjet kvalifikací. Kromě Paříže se pak Thiem odhlásil i z následujících challengerů, kterých se měl původně účastnit.

„Rozhodl jsem se plně soustředit na přípravu na příští sezónu. Rok bych měl zakončit těsně za první stovkou. Chci se vrátit silný jako mašina, to je můj jediný cíl,“ zdůvodnil Thiem nečekané ukončení sezóny. „Kvůli zraněnému zápěstí jsem nebyl schopen pořádně kombinovat tenis s fitness tréninkem a tohle by mě teď mělo zase posunout kupředu,“ doufá majitel sedmnácti trofejí za vítězství na turnajích ATP.

Thiemův pád žebříčkem zapříčinilo zraněné zápěstí. Kvůli němu přišel o své tak pracně vybudované pozice. Když byl Rakušan na svém pomyslném vrcholu, dokázal se vyšplhat až na třetí místo světového pořadí a v roce 2020 dokonce ovládl US Open.

V roce 2021 mu však jeho tělo vystavilo stopku, sezónu musel ukončit už v červnu tohoto roku. Následně podstoupil operaci zápěstí a letos se po devíti měsících opět vrátil na okruh. Jeho návrat byl zprvu hodně rozpačitý, prvních sedm utkání prohrál, všechny na své oblíbené antuce.

Poté se však přeci jen začala forma 29letého tenisty postupně zlepšovat. V Bastadu Thiem postoupil do čtvrtfinále, následně v Gstaadu do semifinále a zahrál si dokonce i jedno finále, a to na halovém challengeru v Rennes.

Svůj definitivní návrat mezi elitu pak Thiem zpečetil na dvou říjnových turnajích, když si připsal postupy do semifinále v Gijonu a následně i v Antverpách. Na belgickém turnaji se zaskvěl zejména ve čtvrtfinále, ve kterém porazil po třísetové bitvě světovou jedenáctku Huberta Hurkacze.

Tento týden si zahrál Thiem ve Vídni, na turnaji, který dokázal v roce 2019 ovládnout. Letos skončil v osmifinále na raketě Daniila Medveděva po porážce 3:6, 3:6.

Více soutěžních zápasů už Thiem v letošním roce neodehraje, objevit se měl pouze na prosincové exhibici v Dubaji.