Změny pro rok 2023. Bělehrad a Sofia přijdou o licence pro turnaje ATP, hrát se bude jinde

- Jan Vojkůvka

Kromě oznámení, že se bude zkraje příští sezony hrát nový United Cup, přišlo ATP také s ohlášením o změnách držitelů několika licencí pro turnaje nejvyššího okruhu. Hlavní změny se budou týkat Bělehradu a Sofie, které v aktualizovaném kalendáři ATP už nenalezneme.

Serbia Open v Bělehradě, kde se hrálo už v letech 2009 až 2012, se dočkal obnovení v minulé sezoně. Pořádání této akce zajišťoval Djordje Djokovič, bratr Novaka Djokoviče. K získání turnaje ATP bylo využito i zmatků v období covidu, kdy se udělovaly krátkodobé licence, aby se nějakým způsobem kalendář mužského okruhu zaplnil.

Podle dostupných informací se pořadatelé Serbia Open chystají k rekonstrukci areálu, aby získali licenci pro turnaj kategorie ATP 500. V tuto chvíli se ovšem jedná o spekulace, které nepotvrdil nikdo z vedení ATP. V příštím roce se každopádně v hlavním městě Srbska turnaj ATP pořádat nebude. Licence se naopak přesouvá do Bosny, konkrétně do Banja Luky.

V této bosenské lokalitě se už od roku 2003 pořádá turnaj okruhu ATP Challenger Tour a v příští sezoně se Banja Luka dočká i premiérového ročníku turnaje ATP. Banja Luka Open bude spadat do kategorie ATP 250 a konat se bude v 16. týdnu sezony 2023 od 17. dubna. V daném termínu se bude hrát rovněž v Barceloně a Mnichově.

Bulharsko přijde o turnaj po sedmi letech
Licenci turnaje ATP ztratí pro příští sezonu rovněž bulharské hlavní město Sofia. Na tamních dvorcích se hrálo na nejvyšší úrovni poprvé v roce 2016. Až do roku 2019 se turnaj pořádal v únoru, od roku 2020 pak v Bulharsku využívali podzimní termín. Ten ovšem nyní opět připadne Číně a pro Sofii není místo ani v tradičním únorovém termínu.

Licence totiž přechází do Austrálie, která toho využije k pořádání nového turnaje hned na začátku sezony. Dějiště akce, která se bude pořádat od 2. ledna, prozatím zveřejněna nebyla. Zvažuje se například Melbourne, Canberra, nebo Adelaide, kde se bude hrát turnaj kategorie ATP 250 také 9. ledna. V prvním týdnu příštího roku se totiž bude v Brisbane, Perthu a Sydney hrát United Cup, a proto tato místa nejsou pro turnaj od 2. ledna zvažována.

Bulharský tenisový svaz se ale svého turnaje nechce vzdát a snaží se najít s činovníky ATP kompromis. V úvahu pak přichází také pořádání turnaje WTA.

Počítá se s čínskými turnaji
Oproti této sezoně se pro rok 2023 počítá s obnovenými turnaji v Číně. Kvůli tomu se nebudou prodlužovat licence turnajů v Tel Avivu či Neapoli. Italský turnaj by se ovšem prodloužení licence nedočkal ani v případě, že by se v Číně nehrálo.

Pořadatelé totiž turnaj ATP organizačně vůbec nezvládli, ať už se jedná o připravenost kurtů, zázemí, turnajové hotely a další aspekty, které jsou pro pořádání akce nejvyšší kategorie potřeba.

V kalendáři si naopak své místo zachovala Astana, kde se bude hrát od 27. září. Funkcionáři ATP jsou s kazašským turnajem nadmíru spokojení a po zvládnutých ročnících v sezonách 2020 a 2021 udělali z Astany pevnou součást kalendáře. A nic na tom nemění ani navrácení čínských turnajů do kalendáře.

V Číně by se mělo hrát od poloviny září do poloviny října. Od 20. září jsou naplánovány turnaje v Čcheng-tu a Ču-chaji, 28. září se pak začne v Pekingu. Od 4. října je na programu dvoutýdenní turnaj Masters v Šanghaji.

Stále ovšem existuje hrozba, že by se v Číně ani v roce 2023 nehrálo. V takovém případě bude ATP opět udělovat jednoleté licence a může se tak dostat i na Bělehrad či Sofii, se kterými se ale v tuto chvíli pro příští rok nepočítá.