Peníze za prohru a bez práce? Fritz vyvrací fanouškovský mýtus

- Jan Vojkůvka

Být profesionálním tenistou se vyplatí. Tedy pokud jste úspěšní. Rozhodně to ale není tak, že by tenisté vydělávali jenom tím, že by si jezdili na turnaje pro startovné. Současný nejlepší americký hráč Taylor Fritz se rozhodl vyvrátit tento mýtus, který spousta tenisových fanoušků bere jako holý fakt.

Možná už jste se s tím také setkali, pravděpodobně na nejrůznějších sázkařských fórech. Věty typu, že si tenista dojel pro startovné, že se nemusí snažit, protože i za porážku v prvním kole dostane výplatu, bývají hojně zastoupeny. Nepoužívají je ale pouze sázkaři.

Je pravdou, že vyrazit například na grandslamový turnaj se tenistovi vyplatí, i kdyby skončil v prvním kole. Lidé, kteří tyto fráze používají, si však velmi často neuvědomují, že aby se tenistovi vyplatilo někam vyjet pouze pro startovné, musí pro to mnohé obětovat.

Právě tento mýtus se rozhodl vyvrátit Taylor Fritz. Američan je udiven tím, nakolik je mezi fanoušky rozšířen názor, že tenisté dostávají „výplatu“ za porážky a nemusí pro to nic udělat.

„Velkou mylnou představou je, že dostáváme zaplaceno za porážky. Zatímco totiž vyděláváme peníze, i když nevyhrajeme, musíme být na špici tohoto sportu, abychom vůbec byli na velkých turnajích,“ upozornil Fritz. „Ani vám nemůžu říct, kolikrát jsem slyšel lidi říkat – wow, vy dostáváte zaplaceno za prohru? Měl bych se stát profesionálním tenistou,“ krčil rameny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Taylor Fritz (@taylor_fritz)

Většinou se jedná o fanoušky, kteří sledují tenis krátce a neuvědomují si, kolik dřiny vůbec stojí, aby se tenista propracoval na takovou úroveň. O tom, že drtivá většina profesionálů tenisem nikdy nezbohatne a naopak hraním tohoto sportu prodělávají, nemají ponětí.

Dostat se na turnaje, které jsou přenášeny v televizích a patří mezi těch pár desítek, na nichž se vyplatí i ono zmíněné startovné, se totiž z globálního hlediska povede jen minimu hráčů. A na to chtěl Fritz svým vyjádřením upozornit.

„Vím, že tím nemyslí nic zlého. Ale chce to tvrdou práci a oběti, abychom se umístili dostatečně vysoko a dostali zaplaceno za prohru. A jen pro záznam, nikdo z profesionálních sportovců nechce prohrávat,“ podotkl. „Myslím, že lidé mají spoustu mylných představ o profesionálním tenisu. Sezona je téměř celoroční a my hrajeme turnaje každý týden. A když nehrajeme, tak nesedíme doma, ale dál dřeme,“ dodal.