Nadal letos ještě nekončí. Vydařenou sezónu chce uzavřít neoblíbeným halovým dvojbojem

- Marek Bartošík

V závěru tenisového roku uvidí fanoušci na největších turnajích také Rafaela Nadala. Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion se podle jeho trenéra Carlose Moyi plánuje v příštích týdnech zúčastnit halového Masters v Paříži i Turnaje mistrů v Turíně. V obou případech se jedná o prestižní akce, na kterých Nadal zatím nikdy nezískal trofej.

Naposledy před měsícem se Rafael Nadal představil svým příznivcům, když na londýnském Laver Cupu nastoupil do čtyřhry po boku loučícího se Rogera Federera. Posléze zamířil šestatřicetiletý Španěl bleskurychle za svou manželkou Maríou Franciscou Perellovou, aby ji podpořil před blížícím se porodem jejich prvního společného potomka.

Novopečený otec Nadal se po pauze už brzy vrátí na okruh, nepotvrdí tak spekulace o předčasném konci sezóny. Legendární Španěl by měl nejprve od 31. října startovat na tisícovce v Paříži, následně uzavře rok na turínském Turnaji mistrů (od 13. listopadu).

„Je lepší přijet do Turína s odehranými zápasy, protože podmínky (na obou turnajích) budou podobné,“ sdělil televizní stanici IB3 Nadalův trenér Carlos Moya.

Druhému hráči žebříčku se tak nabízí zajímavá šance na doplnění mimořádně bohaté kariérní sbírky. Ačkoliv se Masters v Paříži zúčastnil osmkrát a Turnaje mistrů desetkrát, ani na jednom prestižním klání zatím netriumfoval. Ve francouzské metropoli byl ve finále jednou (2007), na Turnaji mistrů dvakrát (2010, 2013).

Nadal se letos radoval ze dvou grandslamových trofejí (Australian Open, Roland Garros) a dvou dalších turnajových vavřínů na elitním okruhu ATP (Melbourne Summer Set, Acapulco). Od začátku roku nasbíral 38 vítězství oproti pouhým pěti porážkám. Na světovou jedničku Carlose Alcaraze má nyní manko 920 bodů.