Jsme teď oficiálně pár? Romantik Murray odtajnil svůj basilejský příběh

- Marek Bartošík

Švýcarská Basilej není důležitá pouze pro tamního rodáka Rogera Federera, ale také pro Andyho Murrayho. O poněkud pikantnějším spojení se zmíněným městem se 49. hráč žebříčku ATP rozvyprávěl před začátkem halové akce Swiss Indoors Basel. Britský teenager totiž prožil při své turnajové premiéře v roce 2005 opravdu výjimečný týden po soukromé i tenisové stránce.

Andyho Murrayho sotva překvapilo, že se při svém návratu do Basileje po 17 letech dočkal otázky na svůj dosud jediný start na Swiss Indoors Basel. Psal se rok 2005 a osmnáctiletý klučina Murray se teprve rozkoukával mezi tenisovou elitou. A zároveň si získával srdce své životní lásky Kim Searsové.

„Z toho týdne mám pár vzpomínek. Vlastně to byl týden, kdy jsme spolu já a moje žena začali chodit. Pamatuji si, že jsme se potkali na US Open, pak jsme byli několikrát na rande. A v Basileji jsem se jí zeptal: ‚Jsme teď oficiálně pár?‘,“ vyprávěl před startem letošního ročníku turnaje pro Tennis TV pětatřicetiletý Murray.

Reportér se posléze dotázal britského tenisty, zdali tehdy vzal svou přítelkyni do restaurace. „Ona sem nedorazila. Naše komunikace se uskutečnila přes platformu MSN Messenger. Právě tak teenageři komunikovali,“ culil se spokojený táta čtyř dětí, který se s Kim Searsovou oženil v dubnu 2015.

To ale nebyla jediná vzpomínka, kterou si Murray drží ze své basilejské premiéry. Osmnáctiletý mladík totiž vyzval v prvním kole turnaje svého zkušenějšího krajana Tima Henmana, jehož dokázal po třísetové bitvě porazit.

„Proti Timovi Henmanovi jsem hrál poprvé. Když jsem vyrůstal, hodně jsem ho sledoval, a proto to bylo speciální. Když jsem s ním byl na kurtu, cítil jsem se opravdu divně. Poté, co jsem Tima porazil, jsem měl ve svém telefonu hlasovou zprávu s gratulací od (slavného skotského herce) Seana Conneryho,“ hlásil Murray.

Čerstvě zamilovaný rodák z Glasgow skolil po dvojnásobném turnajovém šampionovi Henmanovi ještě Tomáše Berdycha, ve čtvrtfinále už mu vystavil stopku Chilan Fernando González. Do letošního ročníku vstoupil bývalý první hráč žebříčku výhrou 6:7(5), 6:3 a 6:4 nad Romanem Safjullinem (93.).

A pětatřicetiletý Murray nezaměnitelně ozvláštnil i svůj aktuální pobyt v Basileji, když si neodpustil vtípek na úkor tamního rodáka a turnajového rekordmana Rogera Federera.

„Když jsem přistál v Basileji, napsal jsem Rogerovi: ‚Právě jsem přistál ve městě jednoho z nejlepších sportovců historie: Granita Xhaky.‘,“ glosoval pro švýcarský deník Aargauer Zeitung Murray.

A vysvětlení? Murray je velkým fanouškem fotbalového klubu Arsenal F.C. A právě za ten basilejský rodák Granit Xhaka už od roku 2016 hraje.

Dvojnásobný olympijský vítěz Murray už nyní věnuje pozornost výhradně tenisovým výzvám. O další přiblížení premiérové basilejské trofeji zabojuje v osmifinále se Španělem Robertem Bautistou Agutem (22.).