Nedostatek vody i problémy se signálem. Kritizovaný podnik v Neapoli napsal bizarní tečku

- Filip Lefenda

Turnaj, na který se bude ještě dlouho vzpomínat. A nebo naopak vůbec – záleží na úhlu pohledu. O tom, kterak podnik ATP v Neapoli narušily v úvodních dnech rozmary počasí, jsme zkraje týdne informovali. Tím ale trable spojené s bizarním italským turnajem neskončily. Naopak se táhly celým průběhem a vyvrcholily finálovou tečkou.

Patálie v Neapoli začaly spolu se silným deštěm, který ještě před startem akce poničil kurty. Kvalifikace tak musela být neplánovaně přesunuta do města Pozzuoli a odloženo bylo o den i vypuknutí hlavní soutěže.

Stížnosti na „nestandardní“, či dokonce „unikátní“ povrch, ale nebyly jedinou bolístkou. Na jednom z ubytovacích zařízení byly problémy s nedostatkem vody. Jednomu z účastníků pak měla být ponechána zavazadla napospas u hotelového vchodu.

Bez poskvrny pak neproběhlo ani nedělní finále. Ryze domácí souboj mezi Lorenzem Musettim a Matteem Berrettinim provázely pro změnu problémy s výpadky televizního signálu. Vyvrcholení turnaje, které ovládl poměrem 7:6(5) a 6:2 prvně jmenovaný, začalo na televizních obrazovkách až po dvaceti minutách téměř v polovině prvního setu. K dispozici byla v tu dobu na oficiálních zdrojích pouze základní aktualizace skóre bez dalších detailů o jednotlivých výměnách.

Úspěch nakonec sklidil alespoň originální design trofeje pro vítěze. Vyhotovena byla v podobě keramického citronovníku, přičemž ovocné plody nahradily podobně vypadající žluté tenisové míče.

Problémů museli řešit organizátoři během týdne zkrátka opravdu dost. Je tak v tuto chvíli otázkou, zda se podnik, jenž v kalendáři zaplnil místo po zrušených turnajích v Číně, v Neapoli po velké vlně kritiky ještě někdy v dohledné době znovu uskuteční.