Tomicova série je u konce. Po čtrnácti zápasech poprvé prohrál

- Michal Hladký

Australský bouřlivák Bernard Tomic podlehl ve finále turnaje ITF v americkém Harlingenu Martinu Dammovi, čímž skončila jeho čtrnáct zápasů trvající série bez porážky. Rodák z německého Stuttgartu před rokem v prosinci ohlásil, že by se rád dostal zpátky na výsluní. Před bývalým 17. tenistou světového žebříčku se táhne ještě dlouhá cesta, první krůčky už ale má úspěšně za sebou.

Když Bernard Tomic v prosinci 2021 oznámil, že by se chtěl vrátit do nejlepší desítky, nikdo jeho slovům příliš nevěřil. Vždyť třicetiletý tenista následně prohrál devět z dvanácti duelů, a to většinu z nich na challengerech.

V srpnu se propadl až na 825. místo žebříčku. Kvalifikoval se jen na turnaje s nejnižší dotací a vrátil se zpátky do pozice, ve které před více než deseti lety začínal. Tento restart mu ovšem evidentně pomohl.

Z hráče, kterého tenis v minulosti obtěžoval, se stal profesionál s jasnou vizí. „Jsem starší a moudřejší, už nejsem to hloupé malé dítě jako dřív,“ pronesl.

Na začátku srpna si podmanil bez ztráty setu podnik ITF s dotací 15 tisíc amerických dolarů v mexickém Cancúnu, aby pak následně o dva týdny později na stejném místě triumfoval znova. Jenomže nic netrvá věčně, Australanova vítězná série před dvěma dny skončila.

Německý rodák se zúčastnil podniku v americkém Harlingenu, jehož dotace činila o deset tisíc dolarů více než ta v Mexiku. Vyšší prize money přilákalo kvalitnější hráče, Tomic při své cestě do finále musel svést hned dvě třísetové bitvy. Tu třetí už do šťastného konce nedotáhl, když po výsledku 7:6(4), 3:6 a 4:6 podlehl domácímu hráči s českými kořeny Martinu Dammovi.

Čtrnáct utkání trvající vítězná série vyšvihla Tomice v žebříčku ATP o téměř 300 míst výše. Momentálně mu náleží 581. příčka. Tento týden si Australan dopřává zasloužený odpočinek, následně se ale představí na patnáctce v americkém Fayetteville.