Nejlepší z Češek! Deblová jednička Siniaková překonala historické zápisy Sukové i Novotné

- Marek Bartošík

Ženská tenisová asociace od roku 1984 systematicky zaznamenává údaje, které se týkají deblového žebříčku WTA. Za bezmála čtyři desetiletí se na pozici světové jedničky vystřídalo 46 tenistek, z toho hned sedm českých reprezentantek. Podle počtu týdnů strávených na prvním místě rankingu je od tohoto pondělí nejúspěšnější z nich Kateřina Siniaková, jež se odpoutala od dosavadní spolurekordmanky Heleny Sukové.

Co mají společného Helena Suková, Jana Novotná, Květa Peschkeová, Lucie Šafářová, Barbora Strýcová, Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková? Všechny se dokázaly vypracovat až na první místo žebříčku čtyřhry.

Aktuální světová jednička Siniaková poprvé pronikla na vrchol 22. října 2018. Stalo se tak v sezóně, kdy spolu s Krejčíkovou opanovaly Roland Garros a Wimbledon. Siniaková se udržela na první příčce do června 2019, kdy ji po 33 týdnech vystřídala Francouzka Kristina Mladenovicová.

Siniaková následně přidala k původní porci dalších 29 týdnů mezi listopadem 2021 a červnem 2022. Na pozici světové jedničky se vrátila 12. září, tedy po triumfu na grandslamovém US Open po boku tradiční parťačky Krejčíkové.

Od té doby šestadvacetiletá Siniaková nastřádala do své sbírky dalších sedm týdnů, celkově jich má už 69. Definitivně tak překonala Helenu Sukovou (68 týdnů) i wimbledonskou šampionku Janu Novotnou (67 týdnů). Zbývajícími Češkami v hvězdném národním pořadí jsou Barbora Strýcová (27), Barbora Krejčíková (19), Květa Peschkeová (10) a Lucie Šafářová (6).

Šestinásobné grandslamové šampionce Siniakové patří v absolutním pořadí světových jedniček třináctá příčka, na dvanáctou Američanku Gigi Fernándezovou jí nyní schází 11 týdnů. Suverénní vládkyní v počtu týdnů je legendární Martina Navrátilová (237), která po emigraci z totalitního Československa reprezentovala v dobách své největší slávy Spojené státy americké.