Pauza se dál protahuje. Zverev odpískal zbytek sezony

- Jan Vojkůvka

Německý tenista Alexander Zverev se už v tomto roce na kurtech nepředstaví. Světová šestka se rozhodla předčasně ukončit sezonu a dát se dohromady před nadcházejícím ročníkem. Za tím účelem se Zverev odhlásil z Masters v Paříži a nebude usilovat ani o účast na Turnaji mistrů.

Pětadvacetiletý Němec, který si v semifinále Roland Garros přetrhl všechny postranní vazy v pravém kotníku a musel na operaci, se chystal vrátit na kurty hned několikrát. První pokus o návrat na US Open ale nestihl a vše poté směřoval k zářijovým základním skupinám Davis Cupu.

Ani týmovou soutěž ovšem nestihl, když jej začal trápit kostní edém. Zverev přiznal problémy s edémem hned po svém odstoupení z plánované účasti v Davis Cupu. „Způsobuje mi to docela velké bolesti. Nevím, kdy se to přesně stalo, ale během tréninku s Oscarem (Ottem) to dospělo do bodu, kdy jsem už nemohl běhat ani chodit,“ mrzelo ho tehdy.

Nyní, když definitivně odpískal zbytek sezony, musí pouze doufat, že se jeho zdravotní obtíže vyřeší dostatečně rychle. Na Australian Open v roce 2023 totiž má obhajovat osmifinále. Tým německého hráče ovšem prozatím nechce spekulovat, jestli se Zverev stihne na australskou misi připravit. Trpělivě však trénuje a posiluje, aby toho docílil.

Podle nejčerstvějších informací by se Zverev rád představil v prosinci na exhibičním turnaji v Saudké Arábii, kde by chtěl otestovat sílu a celkovou připravenost svého pravého kotníku před novou sezonou. Tu by podle předběžného plánu měl odstartovat na týmovém ATP Cupu.

Vítěz pěti turnajů ATP z roku 2021 se v této sezoně probojoval do finále v Montpellieru a Madridu. Rozšířit sbírku trofejí se mu ovšem nepovedlo. Kvůli dlouhodobé absenci klesne na konci sezony mimo elitní světovou desítku, jelikož nebude obhajovat loňský titul z ATP Finals.