Návrat se znovu odkládá. Vítěz 12 turnajů ATP zmizel z žebříčku a znovu se zranil

- Petr Sumbal

Pokud by se v tenise udělovala cena pro největšího smolaře sezóny, patrně by ji získal Kei Nišikori. Proč? Jednoduše řečeno proto, že vlastně ani žádnou sezónu 2022 neměl. Poslední soutěžní západ odehrál loni v říjnu a od té doby se marně snaží o návrat na kurty. Po dalším zranění v tréninku nyní japonský tenista definitivně vyloučil možnost, že by se ještě letos objevil na kurtech.

Po promaroděném roce 2020 odehrál Nišikori slušnou sezónu 2021, kterou zakončil s bilancí 26 vítězství oproti 17 porážkám. Poslední zápas odehrál 9. října 2021 na turnaji v Indian Wells, ve druhém kole tehdy podlehl ve třech setech Danielu Evansovi. Další týden pak našel Nišikori své jméno na 49. místě světového žebříčku.

Nyní už by se Nišikori ve světovém rankingu hledal marně. Už je to totiž více než rok, co se objevil naposledy na kurtech, takže z žebříčku ATP vypadl.

Tenista, který to nejvýše dotáhl na čtvrté místo světového pořadí, a ve své sbírce má dvanáct turnajových trofejí ze dvouhry, původně plánoval dát si na konci roku 2021 pauzu a zase se vrátit hned na začátku letošního roku na turnajích v Austrálii. Jenže takto rychlý návrat na kurty mu jeho chatrné zdraví neumožnilo a následně se musel 32letý tenista vzdát také všech tří zbývajících grandslamů a nakonec i domácího turnaje v Tokiu, kde si také přál startovat.

Nišikori však ani přes táhlé zdravotní problémy nepolevuje ve své snaze ještě si prodloužit kariéru, příští měsíc měl původně v plánu odehrát dva challengerové turnaje v Kanadě. Nejnovějším testem jeho odhodlání ovšem bohužel bude další zranění, které si přivodil v tréninku.

„Kei si bohužel během tréninku podvrtl kotník a jeho zdravotní tým mu nařídil tří až čtyřtýdenní pauzu. Kei se proto rozhodl ukončit sezónu, aby byl schopen projít kvalitním tréninkovým blokem v prosinci,“ stojí na Twitteru japonského tenisového reportéra Akacukiho Učidy. Informace pochází od Oliviera van Lindonka, manažera japonského tenisty.

Jedinou dobrou zprávou pro finalistu US Open z roku 2014 je to, že se jeho návrat pozdrží právě vinou relativně banálního zranění kotníku, a nikoliv z důvodu dalších problémů s kyčlemi, které zapříčinily, že už více než rok nehrál tenis.

Pokud půjde vše podle plánu, mohl by se Nišikori objevit na australských turnajích na začátku příštího roku. Nebude se sice moci opřít o své žebříčkové pořadí, protože žádným nedisponuje, na turnaje se ale bude moci hlásit díky tzv. „chráněnému žebříčku“. Případně by mohl dostávat divoké karty od turnajových pořadatelů.