Guadalajara Bouzkové svědčí! Česká tenistka si v Mexiku zahraje o největší finále kariéry

- Petr Sumbal

Marie Bouzková prožívá bez jakéhokoliv přehánění životní sezónu. 24letá tenistka se aktuálně nachází na 38. místě žebříčku, což je její maximum, které si příští týden ještě vylepší. Letos si také na své konto připsala premiérový zisk titulu na turnaji WTA a v noci na sobotu si vyrovnala postupem do semifinále turnaje v Guadalajaře svůj nejlepší výsledek na podnicích kategorie WTA 1000. Pomohla jí k tomu skreč soupeřky Anny Kalinské.

Semifinálové utkání posledního turnaje kategorie WTA 1000 v této sezóně skončilo rychleji, než bylo v plánu. V zápase mezi Marií Bouzkovou a Annou Kalinskou bylo odehráno jen sedm gemů, když se ruská hráčka rozhodla za stavu 2:5 ve svůj neprospěch kvůli zranění utkání skrečovat.

Radost Bouzkové byla z logických důvodů dosti rezervovaná, nic to ale nemění na tom, že si sympatická Češka zahraje v noci na neděli středoevropského času o největší finále své kariéry. Na druhé straně sítě bude v mexické metropoli Řekyně Maria Sakkariová, světová šestka, která díky svému třísetovému vítězství nad Ruskou Veronikou Kuděrmetovovou zpečetila svůj postup na Turnaj mistryň, který tak už zná své kompletní osazenstvo.

Pro Bouzkovou je již postup do semifinále takto významného turnaje obrovský úspěch. Na vyšší úrovní už jsou coby do počtu udělovaných bodů a prize money v tenisovém světě pouze Turnaj mistryň a čtyři grandslamy.

„Znamená to pro mě hodně. Naposledy jsem hrála na US Open, pak jsem šest týdnů jen tvrdě trénovala a připravovala se,“ připomněla Bouzková, že svůj poslední soutěžní zápas odehrála na začátku září na americkém grandslamu. Příprava na závěrečnou fázi sezóny jí evidentně vyšla.

Česká hráčka už má s utkáním této velikosti jednu zkušenost. Před třemi lety šokovala svým tažením snad ještě víc než letos, když ve svých 21 letech postoupila na stejně prestižním turnaji v Torontu rovněž až do semifinále. I v roce 2019 jí k tomu mimochodem pomohla skreč soupeřky ve čtvrtfinále, tehdy jí zápas předčasně vzdala Simona Halepová. Do finále tehdy Bouzková nepostoupila, když v třísetovém thrilleru podlehla Sereně Williamsové.

Nyní bude mít proti Marii Sakkariové druhý pokus na to, aby dosáhla svého největšího finále kariéry. Řecká tenistka je sice stabilní hráčkou první desítky, ale se druhou polovinou sezóny nemůže být úplně spokojená. Jedinou světlou výjimkou bylo finále slabě obsazeného antukového turnaje v Parmě a pak až nynější postup do semifinále v Guadalajaře. Na předchozích dvou turnajích v Ostravě a v San Diegu prohrála Sakkariová vždy hned svůj první zápas.

Bouzková tedy proti své semifinálové sokyni rozhodně nebude bez šance na postup. Ostatně, je již zavedou tradicí, že v Guadalajaře vyniká. Do semifinále zde postoupila již počtvrté v kariéře. V roce 2019 to dokázala na turnaji kategorie WTA 125k, v roce 2021 a letos v únoru se jí to povedlo na akci WTA 250. Celkově v Guadalajaře vyhrála na okruhu WTA již 11 zápasů a v tomto ohledu nemá mezi ostatními tenistkami konkurenci.

Bouzková už najisto může počítat s tím, že si po dalším povedeném mexickém vystoupení vylepší své žebříčkové maximum. Pokud skončí v semifinále, bude se příští týden nacházet na 30. místě žebříčku WTA, jestli ale postoupí, polepší si ještě výrazněji.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Američanka Jessica Pegulaová a Běloruska Viktoria Azarenková.

V Guadalajaře se daří také českému deblovému páru Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, který si zde rovněž zahraje semifinále. O finále se Češky utkají s kazachstánsko-brazilskou dvojicí Anna Danilinová, Beatriz Haddadová Maiaová dnes od 21:30 českého času.