Denní menu, 22.10.2022: Déšť narušil semifinále Bouzkové, Lehečka ve Vídni končí v kvalifikaci

- Redakce

Marie Bouzková nastoupila v noci ze soboty na neděli středoevropského času k jednomu z největších utkání své kariéry, bitva o finále prestižního turnaje kategorie WTA 1000 v mexické Guadalajaře s Marií Sakkariovou se ovšem kvůli dešti nedohrála. Po prvním setu, který získala Sakkariová, bylo utkání přerušeno. Na témže podniku čekalo semifinále také dvojici Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, které se do finále neprokousaly. Jiří Lehečka se nedokázal kvalifikovat na turnaj kategorie ATP 500 ve Vídni, v prvním kole kvalifikace ho porazil zkušený německý tenista Oscar Otte. Tereza Smitková kvůli zablokovanému krku vzdala semifinále v německém Hamburku na místní ITF šedesátce. Do finále na pětadvacítce v italské Santa Margheritě postoupila Brenda Fruhvirtová.

Češi v akci

Semifinále Marie Bouzkové narušil déšť
Marie Bouzková (38.) v noci na neděli nastoupila na kurt v Guadalajaře k semifinálovému utkání s Řekyní Marií Sakkariovou (6.), ale duel se nedohrál. Po prvním setu, který vyhrála Sakkariová 7:5, obě tenistky zahnal do útrob stadionu déšť, který už je zpátky do hry nepustil. Dohrávat se tak bude muset v neděli večer, kdy napřed obě hráčky absolvují zmíněnou semifinálovou dohrávku, načež vítězka zápasu později večer nastoupí do souboje o titul proti Jessice Pegulaové (5.).

Krejčíková se Siniakovou se do finále nepodívají
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou se loučí s turnajem v Guadalajaře před branami finále. V duelu s kazašsko-brazilskou dvojicí Danilinovou, Haddad Maiaovou české tenistky padly po setech 2:6, 7:5, 7:10.

Bouzková je po skreči soupeřky v semifinále
Marie Bouzková (38.) si vyrovnala svou nejlepší výsledek na prestižních turnajích kategorie WTA 1000, v mexické Guadalajaře si zahraje semifinále. Mezi nejlepší čtyř hráčky turnaje postoupila poté, co jí její soupeřka Anna Kalinská (73.) zápas vzdala za stavu 2:5 v prvním setu pro českou tenistku. O největší finále kariéry se Bouzková utká v noci ze soboty na neděli středoevropského času s Řekyní Marií Sakkariovou (6.).

Brenda Fruhvirtová je v osmém letošním finále
Brenda Fruhvirtová (159.) si zahraje již osmé finále v této sezóně, poté co v semifinále ITF pětadvacítky v italské Santa Margheritě di Pule porazila čtvrtou nasazenou Němku Katharinu Hobgarskou (206.) 6:4, 6:0.

Vyrovnanou první sadu získala teprve 15letá česká tenistka na svou stranu díky brejku v devátém gemu. Druhý set už byl mnohem jednoznačnější a Fruhvirtová v něm dokonce nadělila své soupeřce kanára, a to i díky tomu, že závěrečný gem utkání otočila ze stavu 0:40 při svém podání.

Všech předchozích sedm finálových zápasů dokázala Fruhvirtová vyhrát, o svůj osmý titul zabojuje v neděli proti nasazené jedničce ze Švýcarska Yleně Inové-Albotové (138.).

Krejčíková se Siniakovou zvládly třísetovou bitvu
Český deblový pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková splnil roli nasazených jedniček i ve čtvrtfinále turnaje v mexické Guadalajaře, když porazil ukrajinsko-lotyšskou dvojici Ljudmila Kičenoková, Jelena Ostapenková po setech 3:6, 7:5, 10:3.

První set rozhodl jediný brejk Kičenokové s Ostapenkovou v osmém gemu. Ve druhé setu bylo k vidění hned pět úspěchů párů na returnu, z toho třikrát to byly české tenistky. Ty ještě na první pokus set neuzavřely, když za stavu 5:4 nevyužily tři setboly, o dva gemy později se jim to už ale povedlo. Zápas tak rozhodoval supertiebreak, ve kterém si Krejčíková se Siniakovou vytvořily vedení 6:1 a svůj náskok už zdárně dotáhly do konce.

Ve finále se Češky utkají s kazachstánsko-brazilským duem Anna Danilinová, Beatriz Haddad Maiaová.

Kolodziejová s Malečkovou vyhrály titul v Hamburku
Miriam Kolodziejová s Jesikou Malečkovou dokázaly vybojovat na šedesátce v německém Hamburku turnajovou trofej. Ve finále čtyřhry vyhrály nasazené jedničky nad slovinsko-norskou dvojicí Veronikou Erjavecovou a Malene Helgovou za pouhých 62 minut 6:4, 6:2.

Utkání se více věnujeme zde.

Smitková skrečovala semifinále
Tereza Smitková (674.) se loučí s turnajem ITF v německém Hamburku v semifinále, i tak ale zaznamenala nejlepší výsledek v letošní sezóně. Duel proti nasazené jedničce Ysaline Bonaventureové (118.) však nedohrála a za stavu 2:6, 1:3 jej skrečovala kvůli zablokovanému krku.

Ruka, se kterou Tereza dlouho laborovala, je v pořádku, a tak Češka vynechá jen turnaj v Trnavě v příštím týdnu. Další týden už na pětadvacítku do Trnavy Smitková pojede.

Lehečka se ve Vídni nekvalifikuje
Jiří Lehečka (77.) nezvládl na turnaji kategorie ATP 500 ve Vídni hned první kvalifikační kolo, ve kterém podlehl německému tenistovi Oscaru Ottemu (54.) 3:6, 4:6. 20letý český tenista za celý zápas nenašel ani jedou recept na soupeřovo podání, nevypracoval si byť jen jediný brejkbol. Sám v utkáním čelil osmi brejkbolům Otteho a dva z nich nedokázal odvrátit. Nejprve hned ve druhém gemu zápasu a podruhé pak ve třetí hře druhé sady.

Barnat do druhého finále v kariéře nepostoupil
Jiří Barnat (804.) končí na turnaji ITF 15 v Heraklionu v semifinále a na druhé finále ve dvouhře na profesionálních turnajích si tak bude muset ještě počkat. V semifinále řeckého turnaje 21letý český tenista prohrál s Chorvatem Dinou Prižmičem (835.) po setech 3:6, 3:6.

Během zápasu dokázal Barnat dvakrát prolomit podání svého soupeře, sám o něj ale přišel hned čtyřikrát. I přes semifinálový neúspěch si Barnat do žebříčku za povedené vystoupení v Heraklionu připíše 4 body.

ATP/WTA

Guadalajara Open Akron (ženy, MEX, 2 527 250 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Maria Sakkariová (GRE, 6.) – MARIE BOUZKOVÁ (38.) 7:5 odloženo

Čtvrtfinále dvouhry
Anna Kalinská (73.) – MARIE BOUZKOVÁ (38.) 2:5, skreč Kalinská

Semifinále čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Danilinová (KAZ), Haddad Maiaová (BRA) 2:6, 7:5, 7:10

Čtvrtfinále čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) 3:6, 7:5, 10:3

Erste Bank Open, Vídeň (muži, AUT, 2 489 935 EUR, tvrdý povrch – hala)
1. kolo kvalifikace
Oscar Otte (GER, 54.) – JIŘÍ LEHEČKA (77.) 6:3, 6:4

WTA 125k

Open Capfinances Rouen Metropole (ženy, FRA, 115 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále čtyřhry
Dzalamidzeová, Rachimovová – Ponchetová (FRA), VORÁČOVÁ 6:3, 1:6, 10:6

ITF World Tennis Tour

Challenger Banque Nationale de Saguenay (ženy, CAN, 60 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále čtyřhry
E. Liang (TPE), SISKOVÁ – Hartonová (NED), Tjandramuliaová (AUS) 7:6(2), 2:6, 5:10

ITF Future Hamburg (ženy, GER, 60 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
Ysaline Bonaventureová (BEL, 118.) – TEREZA SMITKOVÁ (674.) 6:2, 3:1 skreč Smitková

Finále čtyřhry
KOLODZIEJOVÁ, MALEČKOVÁ – Erjavecová (SLO), Helgoová (NOR) 6:4, 6:2

Fortevillage ITF Trophy, Santa Margherita Di Pula (ženy, ITA, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Katharina Hobgarská (GER, 206.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (159.) 4:6, 0:6

M15 Heraklion (muži, GRE, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifnále dvouhry
Dino Prižmič (CRO, 835.) – JIŘÍ BARNAT (804.) 6:3, 6:3