Nepochopitelná hrubka rozhodčí v Guadalajaře. Stephensovou obrala neprávem o fiftýn

- Marek Bartošík

I ti nejlepší se někdy pořádně zmýlí. Své o tom ví chorvatská rozhodčí Marija Čičaková, která na tisícovce v Guadalajaře neprávem obrala Sloane Stephensovou (50.) o fiftýn. Americká hvězda se přitom ve výměně nijak neprovinila proti pravidlům a všechny své údery trefila do dvorce. Neuspokojivé bylo zároveň jednání druhé hráčky na kurtu Belindy Bencicové (14.), jež nepochopitelný výrok Čičakové nijak nereklamovala.

Situace zprvu vypadala zcela standardně. Švýcarka Belinda Bencicová zahrála ve druhé sadě při svém gembolu na 3:2 dlouhý forhend, který čárový rozhodčí ohlásil jako aut. Olympijská šampionka reagovala tím, že si vzala jestřábí oko. A její pokus byl úspěšný, jelikož míček skončil přímo na lajně.

Až dosud bylo vše v pořádku. Pak ale umpirová sudí Marija Čičaková namísto opakování přisoudila fiftýn Bencicové, jež se tak ujala vedení 3:2 na gemy. Zatímco pětadvacetiletá Švýcarka po prvotní nejistotě zamířila na lavičku, o čtyři roky starší Stephensová se logicky vydala protestovat.

Čičaková však zmatenou Stephensovou uklidňovala tvrzením, že úder minula. To samozřejmě nebyla pravda – vždyť Stephensová zahrála svůj forhend bezpečně do kurtu minimálně s metrovou rezervou. Nicméně vítězka US Open 2017 toto hrubě nepřesné vysvětlení přijala.

Obrovská chyba Čičakové nakonec výsledek zápasu neovlivnila, jelikož Stephensová ve druhém kole zvítězila za hodinu a půl hry 6:4 a 6:4. Devětadvacetiletá Američanka tak v Guadalajaře, kde koncem února ovládla akci kategorie WTA 250, natáhla svou vítěznou sérii už na sedm utkání.

O další úspěch zabojuje Stephensová v atraktivním osmifinále proti světové desítce Caroline Garcíaové z Francie. Naopak Bencicová kvůli porážce definitivně přišla o šanci, že by se mohla kvalifikovat na Turnaj mistryň.