20. 10. 2022
Zajímavosti WTA

Nepochopitelná hrubka rozhodčí v Guadalajaře. Stephensovou obrala neprávem o fiftýn

I ti nejlepší se někdy pořádně zmýlí. Své o tom ví chorvatská rozhodčí Marija Čičaková, která na tisícovce v Guadalajaře neprávem obrala Sloane Stephensovou (50.) o fiftýn. Americká hvězda se přitom ve výměně nijak neprovinila proti pravidlům a všechny své údery trefila do dvorce. Neuspokojivé bylo zároveň jednání druhé hráčky na kurtu Belindy Bencicové (14.), jež nepochopitelný výrok Čičakové nijak nereklamovala.

Situace zprvu vypadala zcela standardně. Švýcarka Belinda Bencicová zahrála ve druhé sadě při svém gembolu na 3:2 dlouhý forhend, který čárový rozhodčí ohlásil jako aut. Olympijská šampionka reagovala tím, že si vzala jestřábí oko. A její pokus byl úspěšný, jelikož míček skončil přímo na lajně.

Až dosud bylo vše v pořádku. Pak ale umpirová sudí Marija Čičaková namísto opakování přisoudila fiftýn Bencicové, jež se tak ujala vedení 3:2 na gemy. Zatímco pětadvacetiletá Švýcarka po prvotní nejistotě zamířila na lavičku, o čtyři roky starší Stephensová se logicky vydala protestovat.

Čičaková však zmatenou Stephensovou uklidňovala tvrzením, že úder minula. To samozřejmě nebyla pravda – vždyť Stephensová zahrála svůj forhend bezpečně do kurtu minimálně s metrovou rezervou. Nicméně vítězka US Open 2017 toto hrubě nepřesné vysvětlení přijala.

Obrovská chyba Čičakové nakonec výsledek zápasu neovlivnila, jelikož Stephensová ve druhém kole zvítězila za hodinu a půl hry 6:4 a 6:4. Devětadvacetiletá Američanka tak v Guadalajaře, kde koncem února ovládla akci kategorie WTA 250, natáhla svou vítěznou sérii už na sedm utkání.

O další úspěch zabojuje Stephensová v atraktivním osmifinále proti světové desítce Caroline Garcíaové z Francie. Naopak Bencicová kvůli porážce definitivně přišla o šanci, že by se mohla kvalifikovat na Turnaj mistryň.

Sloane Stephensová Belinda Bencicová

přečtěte si také

Diskuze


Pro přidávání komentářů do diskuze se musíte přihlásit. Pokud nemáte svůj účet, můžete se registrovat.

Denní menu, 3.12.2022: Menšík vyhrál čtrnáctý zápas v řadě, ve finále jsou i Gengel a Hindová

Na patnáctitisícovém ITF turnaji v egyptském Šarm aš-Šajchu se dnes odehrála dvě semifinálová utkání s českou účastí. Sedmnáctiletý Vojtěch Petr do svého prvního finále v kariéře…

Nesmrtelné zápisy. Čtyři rekordy, které (nejspíš) nebudou nikdy překonány

Rekordy jsou nedílnou součástí tenisu. Vedle těch, které nejspíš budou v budoucnu překonávány (počet grandslamových titulů, počet týdnů na čele žebříčku, atd.), jsou tu takové, o…

Nabitý leden! Známe termíny prvních turnajů sezóny. Kde a kdy budou hrát Djokovič nebo Kvitová?

Sezóna 2022 skončila finálovými zápasy Davis Cupu teprve minulý týden, už teď se ale můžeme začít těšit na příští tenisový tok. Jeho začátek bude již tradičně velmi nabitý, leden…

Zverev uspíšil svůj návrat po zranění, zlákal ho bratrský souboj. Co plánuje dál?

Alexander Zverev, kterému pokazilo druhou polovinu letošní sezóny vleklé zranění, se nečekaně brzy objevil zpět na kurtu. Letošní kalendář ATP turnajů již sice žádný turnaj…

Denní menu, 2.12.2022: Kopřiva odstoupil z turnaje v Maspalomas, Menšík slaví 13. výhru v řadě

Vít Kopřiva nenastoupil ve španělském Maspalomas vinou zranění do pátečního čtvrtfinále s domácím Oriolem Rocou Batallou. Favorizovaný Čech v něm měl útočit z pozice třetího…

Dvě šokující výhry a postup do semifinále. Mladík Petr zapisuje první vítězství

Prolomil čekání na první vítězství na okruhu, rovnou postoupil do semifinále. Talentovaný český tenista Vojtěch Petr (-) se na turnaji nižší kategorie v egyptském Šarm aš-Šajchu…

Další články