Je čas jít dál, ohlásila Ivanovičová a ukončila kariéru

- Jan Vojkůvka

Srbská tenistka Ana Ivanovičová ohlásila přes svůj facebookový profil ukončení profesionální kariéry. Důvodem jsou především zdravotní problémy, které ji znemožňuje hrát na takové úrovni, na jaké by chtěla.

Ivanovičová svolala na 19:00 na svém facebookovém profilu své fanoušky, kterým chtěla jako prvním sdělit, že její tenisová kariéra je u konce. Ivanovičová se tak rozhodla poté, co minulou sezonu ukončila kvůli zranění zápěstí a uvědomění si, že její problémy ji už nadále nedovolí hrát na nejvyšší úrovni.

Rozhodla jsem se ukončit profesionální tenisovou kariéru. Bylo to těžké rozhodnutí,“ přiznala Ivanovičová. „Ale stále je tu, co oslavovat. Byla jsem světovou jedničkou, vyhrála jsem Roland Garros v roce 2008, získala 15 turnajových titulů a byla třikrát ve finále grandslamu, ve finále Fed Cupu. Hrála jsem v tolika nezapomenutelných zápasech. A to není tak špatné pro malou holku ze Srbska,“ usmála se.

Vítězka 480 singlových zápasů a okruhu WTA, která si tenisem vydělala přes 15 a půl milionu dolarů, zažívala v uplynulém ročníku postupný propad až na nynější 65. místo na žebříčku.

Devětadvacetiletá Srbka naposledy hrála na US Open, kde vypadla na raketě Denisy Allertové hned v prvním kole a po sérii čtyř porážek v řadě předčasně ukončila sezonu kvůli přetrvávajícím problémům se zápěstím. Sice se ještě v prosinci vrátila na kurty a odehrála asijskou exhibiční ligu IPTL, ale její výkony ji nepřesvědčily o tom, že by mohla nadále na okruhu působit.

Hrát mohu jen tehdy, pokud jsem to schopná vykonávat na své nejvyšší úrovni. Ale už to nejde, a je čas jít dál," podotkla Ivanovičová, která již ví, co bude dělat v následující etapě svého života. Čeká ji role ambasadorky sportu a zdravého životního stylu, a z tenisu tak úplně nezmizí. Chce se také zaměřit na podnikání, módu. Doufá také, že bude mít více času na práci pro Unicef a další své dobročinné aktivity, které se snažila dělat už při profesionální kariéře.