Bývalý šampion turnaje? Žádný problém! Lehečka ve Stockholmu po obratu skolil hvězdu

- Marek Bartošík

Parádním způsobem vstoupil Jiří Lehečka (77.) do halového podniku ATP ve Stockholmu, když v prvním kole vydřel výhru 6:4, 1:6 a 7:6(5) nad šampionem turnaje z roku 2013 Grigorem Dimitrovem (32.). Dvacetiletý Lehečka tak hvězdnému Bulharovi oplatil čtyřsetovou porážku z prvního kola letošního Australian Open.

Že Grigor Dimitrov vedl v klíčovém tiebreaku už 5:2? Jiří Lehečka se ani v podobně složité situaci nevzdal a pěti uhranými míči v řadě senzačně otočil napínavou bitvu s bývalým třetím hráčem světa na halové akci ve Stockholmu!

Český reprezentant měl ostatně populárnímu Bulharovi co vracet, jelikož s ním prohrál v lednu na Australian Open při své premiéře v hlavní soutěži grandslamu (4:6, 6:4, 3:6, 5:7). A Lehečka vykročil za odplatou velmi dobře, když ukořistil první set díky ojedinělému brejku z devátého gemu.

Jednatřicetiletý Dimitrov ale důrazně zareagoval a dvěma úspěchy na returnu rychle získal druhou sadu. V rozhodujícím dějství měl pro změnu navrch Lehečka, jenomže náskok 4:1 s jedním brejkem neudržel. Tenisté si následně poměrně snadno strážili svá podání až do tiebreaku, kde Lehečka předvedl skvělý obrat z 2:5 na 7:5. Při svém mečbolu zahrál neuvěřitelný volej, jímž přehodil zaskočeného Dimitrova.

Díky triumfu nad vítězem osmi turnajů ATP si Lehečka zajistil postup do osmifinále, kde se utká s Finem Emilem Ruusuvuorim (52.). V jediném vzájemném střetnutí uspěl před měsícem v Métách třiadvacetiletý Ruusuvuori výsledkem dvakrát 6:4.

Stockholm Open (muži, SWE, 648 130 EUR, tvrdý povrch – hala)
1. kolo dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (77.) – Grigor Dimitrov (BUL, 32.) 6:4, 1:6, 7:6(5)