FAST4 Tennis - na Hopman Cupu budeme svědky deblového experimentu

- Jan Vojkůvka

Nový ročník Hopman Cupu přinese kromě kvalitních tenisových zážitků, slavného návratu a několika velkých jmen světového tenisu, také experiment, který se může stát inspirací pro budoucí systém hraní zejména ve čtyřhrách.

Zarytí zastánci tradic nebudou číst následující řádky s potěšením, naopak skupině fanoušků, kteří jsou pro zrychlení tenisových zápasů, se experiment, jenž se v Perthu uskuteční, dozajista bude líbit.

Australská federace se stala propagátorem rychlejšího formátu tenisu, jehož některé aspekty by mohly v budoucnu být součástí některých soutěží na okruhu. Tedy zejména ve čtyřhře, kde už ostatně na většině turnajích funguje nový formát, při němž se nevyužívá shoda a výhoda.

Co přinese nový ročník Hopman Cupu? Změny se budou týkat zápasů smíšených čtyřher, při nichž bude aplikován tzv. systém FAST4 Tennis. Na jeho základě se v utkáních bude hrát podle čtyř základních pravidel.

  • V případě, že se míček při servisu dotkne pásky, podání se neopauje a výměna pokračuje.
  • Při shodě za stavu 40:40 se nehraje o výhodu, ale vítěz výměny získá celý gem.
  • V každém setu se bude hrát na čtyři vítězné gamy.
  • Tiebreak nastane již za stavu 3:3. Zkrácená hra se pak bude hrát do pěti bodů.

Právě tento herní systém si na exhibici v minulé sezoně vyzkoušeli Roger Federer s Lleytonem Hewittem a Federer po utkání podotkl, že v takových zápasech není prostor na chyby a dohánět ztrátu brejku je velmi náročné. Právě v Austrálii si fanoušci tenisu formát velmi oblíbili a není tak divu, že právě australské kurty jsou dějištěm nového experimentu.

Stejně, jako má Fast4 Tennis své zastánce, tak má i své odpůrce. Zejména ve Velké Británii byl tento formát podroben poměrně velké kritice. Kritizováno bylo především pravidlo o servisu, který nahrává hráčům, pro něž je podání základním pilířem hry.

Mužská a ženská dvouhra se bude hrát, prozatím, beze změny. Může však budoucnost tenisu patřit podobným "zrychleným" formátům?