Pět míst, sedmnáct aspirantek. Honba za Turnajem mistryň vyvrcholí v Guadalajaře

- Jan Vojkůvka

Turnaj WTA 1000 v mexické Guadalajaře nabídne hodně pikantní podívanou. Nejen, že se turnaj tak významné kategorie bude v Mexiku hrát poprvé, ale také se bude bojovat o postup na závěrečný Turnaj mistryň v Texasu. Do honby o jedno z pěti volných míst se pustí hned sedmnáct tenistek.

Účast na WTA Finals v Texasu mají prozatím zajištěnou pouze suverénka této sezony Iga Šwiateková, Američanka Jessica Pegulaová a také Tunisanka Uns Džábirová. Volných je tak stále hned pět pozic. O tom, kdo se nakonec představí mezi osmičkou nejlepších, rozhodne turnaj v Guadalajaře.

V Mexiku určitě nebudou startovat Anett Kontaveitová a Simona Halepová, které předčasně ukončily sezonu a tím pádem se nepředstaví ani v Texasu na Turnaji mistryň. Honbu za závěrečným turnajem sezony však i tak absolvuje ohromné množství hráček. Celkem jich je 17.

Nejblíže ke kvalifikaci do Texasu má Cori Gauffová. Osmnáctiletá Američanka potřebuje vybojovat v Guadalajaře jen jedno vítězství, aby si definitivně zajistila účast na WTA Finals. A i v případě, že nezvládne své utkání, je postupu mezi osmičku nejlepších hodně blízko.

Velmi blízko mají k účasti rovněž Aryna Sabalenková, Caroline Garcíaová a Darja Kasatkinová. Všechny nastoupí v Guadalajaře ve druhém kole a postup do osmifinále by byl významným krokem za ziskem letenky do Texasu. Bez šancí ale nejsou ani další, byť ty potřebují k jistotě projít turnajem hodně daleko, případně dokonce získat turnajový titul. A nebo mít naopak štěstí, že jejich konkurentky vypadnou hodně brzy.

V této stíhací smečce jsou i Petra Kvitová a Barbora Krejčíková. Obě by ale potřebovaly v Mexiku získat titul a zároveň doufat, že Veronika Kuděrmetovová, Maria Sakkariová, Paula Badosaová či Belinda Bencicová s Madison Keysovou nedokážou zaznamenat dobrý výsledek.

Postup do Texasu je u českých tenistek spíš v rovině teorie, stejně jako v případě Beatriz Haddad Maiaové, Jekatěriny Alexandrovové, Jeleny Ostapenkové, Jeleny Rybakinové a Ludmilly Samsonovové. Všechny tyto hráčky ale stále onu teoretickou naději mají a tenis je nevyzpytatelný sport.

Rozhodně se tedy bude v Guadalajaře na co dívat.