Na válku reagují i v Melbourne. Rusové a Bělorusové jsou vítáni, ale s omezeními

- Filip Lefenda

Lednový Australian Open se bude konat i za účasti tenistů z Ruska a Běloruska. Stejně jako na většině mezinárodních podniků budou i v Melbourne startovat pod neutrální vlajkou. Informaci v minulých dnech potvrdil turnajový ředitel Craig Tiley.

Vinou ruské agrese na Ukrajině, která se táhne od letošního února, byli tenisté z obou výše zmíněných zemí vyloučeni z týmových soutěží. Start byl Rusům a Bělorusům zakázán britskými pořadateli rovněž na Wimbledonu a jemu předcházejících přípravných turnajích.

Ačkoliv se zdá, že je konec konfliktu na východoevropském území v nedohlednu, pořadatelé nadcházejícího grandslamu v Melbourne se po vzoru kolegů z Francie a Spojených států k podobně razantnímu kroku neuchýlí.

Rusové a Bělorusové se tak po Roland Garros a US Open budou moci zúčastnit i lednového Australian Open, jehož poslední ročník proběhl ještě před vypuknutím válečného konfliktu.

„Budou u nás vítáni,“ prohlásil tento týden na adresu sportovců z obou zemí šéf australského tenisového svazu Craig Tilley. „Jediný rozdíl bude tentokrát v tom, že nebudou reprezentovat své státy. S tím souvisí i fakt, že budou startovat jako nezávislí hráči pod neutrální vlajkou a neuslyší na turnaji ani svou hymnu,“ dodal.

Australian Open je na programu od 16. do 29. ledna 2023. Mezi muži bude obhajovat titul Španěl Rafael Nadal, jenž letos otočil finále s Rusem Medveděvem ze stavu 0:2 na sety. V ženské části turnaje triumfovala domácí Ashleigh Bartyová, jež následně ukončila aktivní kariéru.