Byla by to facka lidem, kteří se zachovali správně, volá politička po zákazu Djokovičova startu v Melbourne

- Filip Lefenda

Zahraje si Novak Djokovič na grandslamu v Melbourne? Australská média před měsícem informovala, že zřejmě ano. Jistotu ale devítinásobný turnajový šampion stále nemá. Vody opět rozčeřila australská stínová ministryně vnitra Karen Andrewsová, která proti této možnosti ostře vystoupila.

Djokovič je znám svým odmítavým postojem k očkování proti covidu-19. Vinou pandemie koronaviru tak bělehradský rodák přišel v této sezoně o možnost startovat hned na dvou grandslamech. A ačkoliv již Austrálie přísná pravidla pro vstup neočkovaných návštěvníků země zrušila, nemusí to nutně znamenat, že se Srb v Melbourne bude moci představit.

Poté, co mu byla zkraje roku zrušena po ostře sledovaných soudních přích víza, došlo na Djokovičovu deportaci. A k té se automaticky váže zákaz vstupu do země, jehož platnost jsou tři roky.

V moci nové australské vlády je tento zákaz zrušit. Proti takové možnosti ale jasně vystoupila politička Karen Andrewsová.

„Kdyby se najednou mohl Novak Djokovič vrátit do země jednoduše proto, že je vysoce postavený tenista se spoustou milionů dolarů, byla by to facka do tváře všem lidem v Austrálii, kteří se během restrikcí zachovali správně,“ prohlásila bývalá ministryně vnitra v rozhovoru pro server ABC Melbourne.

Majiteli jednadvaceti grandslamových titulů z dvouhry by se dle slov Andrewsové v žádném případě nemělo dostat zvláštního zacházení. „Pokud se čistě kvůli Djokovičovi pravidla změní, povede to k otázkám, proč jiným lidem vstup umožněn za stejných okolností nebyl,“ varuje.

Podobný osud potkal ze startu sezony rovněž českou tenistku Renatu Voráčovou. Také deblová specialistka byla po zrušení víz úřady z Austrálie deportována.

„Neexistují žádné důvody pro to, aby došlo ke změně rozhodnutí jen kvůli tomu, že se situace týká někoho se spoustou peněz. Vláda by se poté musela zabývat i všemi ostatními,“ zopakovala ještě jednou Andrewsová.

Že je Djokovičův osud čistě v rukou vlády, potvrdil rovněž šéf tamějšího tenisového svazu. „Chce se vrátit. Stejně tak chceme my, aby u nás hráli ti nejlepší tenisté na světě. Záležitost si musí vyřešit s federálními orgány,“ prohlásil Craig Tilley.