Plány se na poslední chvíli mění. Kvitová se po půlnoci odhlásila z pětistovky v San Diegu

- Jan Vojkůvka

Petra Kvitová se na turnaji AGEL Open nakonec neprodrala přes brány čtvrtfinále a neobhájila loňský postup do semifinále. Nad síly zkušené české tenistky byla Kazaška Jelena Rybakinová, se kterou prohrála ve dvou setech 6:7(5), 4:6. Ačkoliv po porážce poodhalila svůj program pro zbytek sezony, nakonec je všechno jinak a její plány se na poslední chvíli mění.

„Dnes mi během zápasu nebylo úplně hej, ale nebylo mi ani nějak úplně nejhůř. Musím říct, že po těch dvou těžkých zápasech už mi chyběly síly, ale snažila jsem se tam nechat všechno a myslím si, že se tak i stalo,“ vyprávěla Kvitová, jak se zrodila porážka s Rybakinovou a naznačila, že se stále necítí zcela fit.

Přestože to na kurtu nebylo příliš často vidět, Kvitová se kvůli nemoci cítila po celý týden dost vyčerpaná a na kurtu nechávala poslední zbytky sil. Čtvrtfinálový souboj s Rybakinovou nebyl v tomto ohledu jiný a česká hráčka na tiskové konferenci rozhodně nevypadala čerstvě. Na jejím hlase bylo navíc poznat, že stále ještě ani zcela nedoléčila svou nemoc, se kterou se potýkala.

To může být také hlavní důvod, proč se nakonec rozhodla změnit své plány oproti vyřčenému programu pro zbytek sezony.

„S největší pravděpodobností odletím do San Diega, které je příští týden a potom je ještě tisícovka v Mexiku. Když zdraví dovolí, chtěla bych ještě tyhle dva turnaje odehrát,“ říkala Kvitová po čtvrtfinálové porážce. Do Spojených států se k turnaji kategorie WTA 500 ovšem nakonec nevypraví.

Informace byla zveřejněna krátce po půlnoci, tedy ještě před losem hlavní soutěže San Diego Open, v němž už česká tenistka nefigurovala. O její neúčasti pravděpodobně rozhodla nemoc, kterou si během svého působení na AGEL Open procházela.

Momentálně je zároveň velmi nejisté, jestli se Kvitová vydá alespoň do Mexika na akci v Guadalajaře, kde se bude pořádat turnaj kategorie WTA 1000. Česká tenistka původně plánovala uzavřít sezonu právě na dvou turnajích ve Spojených státech a Mexiku, její rozhodnutí neodcestovat do San Diega tak může teoreticky znamenat, že přehodnotí svůj kalendář a další turnaj nakonec přidá až na začátku nové sezony.

„Doufám, že to zdraví dovolí. Bude to venku, bude tam horko... Zatím si to nedovedu po halové sezoně úplně představit, ale rozhodla jsem se to ještě odehrát,“ přemítala Kvitová nad turnajem v Guadalajaře během páteční tiskové konference. „Tisícovka v Mexiku je velký turnaj. Ještě jsem v Mexiku nehrála a alespoň uvidím něco nového,“ usmívala se Kvitová.

To však říkala ještě před tím, než se odhlásila ze San Diega...

V případě, že by Kvitová v této sezoně už žádný turnaj neodehrála, zakončí rok se ziskem 2038 bodů na rozhraní druhé a třetí světové desítky. Mezi největší úspěchy sezony by pak rozhodně zařadila titul na travnatém turnaji v Eastbourne, finále na velkém turnaji v Cincinnati, čtvrtfinále z Miami či osmifinále na US Open.