Bolesti tlumí injekcemi a prášky. Mám menší čéšky, svěřila se Martincová

- Jan Vojkůvka

Problémy s kolenem Terezu Martincovou neopouští ani na domácím turnaji AGEL Open. Česká tenistka, která při zápasovém zatížení cítí ostré bolesti, jež ji často limitují, prakticky do každého zápasu nastupuje proti dvěma protivníkům. „Přišli mi na to, že mám menší čéšky,“ svěřila se s obtížemi sedmadvacetiletá Martincová, která i přes problémy dokázala projít do čtvrtfinále, když jí Anett Kontaveitová za stavu 7:6(3) a 1:0 duel skrečovala.

Do souboje se světovou trojkou Anett Kontaveitovou nevstupovala Tereza Martincová v roli favoritky. Dokázala se ale tentokrát s herním stylem soupeřky popasovat mnohem lépe než před týdnem v Tallinnu. Tehdy totiž uhrála jen tři hry, v Ostravě to ovšem byl zcela jiný zápas.

„Na začátku zápasu udělala Anett trochu více chyb, než má ve zvyku, a já jsem toho využila. Potom se jakožto jedna z nejlepších hráček vrátila zpátky a nenechala si to utéct. Pak už se bojovalo nahoru – dolů,“ hodnotila Martincová.

Martincová proti obhájkyni loňské trofeje zvládla v prvním setu náročnou přetahovanou a nenechala se rozhodit ani ztrátou dvou servisů v řadě, kvůli čemuž ztratila vedení 3:0. Úvodní sadu nakonec dotáhla do tiebreaku, který si podmanila, a ve druhém setu, když Kontaveitovou obrala o další podání, přišel nečekaný konec.

„Z její skreče jsem byla překvapená, protože jsem nevěděla, že jí něco je. Na jednu stranu jsem ráda, že jsem zápas vyhrála, ale na druhou nejsem ráda, že to bylo takovýmto způsobem. Mrzí mě, že to nemohla dohrát, snad to nebude nic vážného,“ poznamenala česká hráčka, která sama nešla do utkání ve stoprocentní kondici. Dlouhodobě se totiž potýká se zraněným kolenem. Už se dokonce stalo tak trochu tradicí, že do zápasů nastupuje se zatejpovanou nohou.

Po vítězství nad Kontaveitovou se rozhodla svěřit s tím, co ji trápí a velmi často limituje. „Nejdřív se jednalo o skokanské koleno, které se mi povedlo před cestou do Ameriky vyléčit rázovou vlnou, a po dlouhé době jsem hrála bez bolesti,“ vyprávěla Martincová. „Bolest se projevuje tak, že mi hodně vadí odrazy a dopady, když jdu do plných. Když jdu trénovat, nebo hraju třeba debl a nemusím se po kurtu tolik pohybovat, tak to nebolí. Přišli mi na problém, že mám bohužel menší čéšky, než by měly být,“ poodhalila.

„Velký problém je to v tom, že jak mám malou čéšku, tak okolo je takové vazivo a všechno možné. Jakmile se dostanu do těžkých pozic, tak se to začne hýbat a porušovat mi okolní vazy a úpony,“ popisovala své trable s kolenem, ve kterém se jí při větší zátěži na nejrůznějších místech ozve ostrá bolest.

„Skoro po každém turnaji chodím na injekce, protože se to snaží vyřešit kyselinou hyaluronovou, kterou mi tam dávají, aby v tom byl takový gel a nic se vevnitř neničilo,“ vysvětlovala léčebné procedury. „Musím na to vlétnout po sezoně, protože to není záležitost, která by se vyřešila jednoduše, že bych si vzala měsíc pauzu. Operací tomu asi člověk také nepomůže,“ podotkla s tím, že v přípravě chce své koleno posílit a zpevnit okolní svalstvo.

Mezitím se musí spoléhat na injekce nebo prášky proti bolesti. Jak česká tenistka přiznala, před zápasem s Kontaveitovou užila lék, díky kterému se cítila trochu komfortněji. „Zkusila jsem trochu jiný, který mi dal doktor, a cítila jsem se poměrně fakt dobře. Pomohlo mi i to, že jsem měla dva dny volna. I když, jak říkám, tohle zranění je takové, že i kdybych si dala víc dní volna, tak to nepomůže. Protože vím, že když jdu do tvrdého zápasu a budu tam dobíhat balóny a nevykašlu se na to, tak to bolet bude,“ dodala.