59 vítězných míčů! Americká senzace v Ostravě vyřídila po Plíškové i Sakkariovou

- Marek Bartošík

Suverénně největším překvapením letošního AGEL Open je jednadvacetiletá Američanka Alycia Parksová, která v součtu s kvalifikací ovládla v Ostravě už čtyři zápasy. V hlavní soutěži prestižní halové pětistovky nejprve vyzrála na Karolínu Plíškovou a v dnešním osmifinále vydřela triumf 5:7, 7:5 a 7:5 nad světovou sedmičkou Mariou Sakkariovou!

Před letošním turnajem v Ostravě znal její jméno málokterý český fanoušek. Alycia Parksová se ale díky své parádní jízdě na AGEL Open nově dostala do povědomí mnoha tenisových příznivců.

Aktuálně 144. hráčka žebříčku WTA se musela prokousat víkendovou kvalifikací, kde skolila Oksanu Selechmetěvovou (163.) a poté semifinalistku z Portorože Annu-Lenu Friedsamovou (170.). To ale byla teprve předehra daleko větším událostem.

Los hlavní soutěže přisoudil Parksové jako soupeřku favorizovanou Karolínu Plíškovou. Kdo ale sledoval jejich úterní souboj, ten se nestačil divit. Rodačka z Atlanty proti bývalé světové jedničce díky své agresivní a aktivní hře zcela dominovala a zaslouženě zvítězila 6:0 a 7:6(3).

Na vítězné vlně se Parksová udržela také v náročném osmifinále proti Marii Sakkariové. Rozjetá Američanka tentokrát strávila na pomalejším ostravském kurtu dvě hodiny a 44 minut, tedy bezmála dvojnásobek času oproti souboji s Plíškovou. Světovou sedmičku Sakkariovou přestřílela na vítězné míče v neuvěřitelném poměru 59:9 a nakonec vydřela místenku ve čtvrtfinále.

Parksová má už nyní jistotu, že se ve světovém pořadí posune minimálně k hranici kolem 120. místa. O ještě výraznější přiblížení světové stovce zabojuje proti domácí Barboře Krejčíkové, která aktuálně drží šňůru šesti vítězství.