Nekompromisní výkon ve finále! Paulson opět zazářil v Česku a už se těší na challengery

- David Schlegel, Marek Bartošík

Po Liberci, Ostravě a Mostě přidal Andrew Paulson na svou mapu turnajových vítězství Prostějov, kde minulý týden opanoval antukovou akci ITF s dotací 15 tisíc amerických dolarů. Dvacetiletý český tenista porazil na cestě za trofejí hned čtyři krajany, přičemž ve finále vyzrál na Daniela Siniakova bez ztráty podání 6:4 a 6:3. Paulson se nyní po krátkém odpočinku začíná připravovat na halové challengery v Německu, kde se pokusí znovu vylepšit své žebříčkové postavení.

Dvacetiletému Andrewovi Paulsonovi podmínky v České republice evidentně svědčí. Kromě zmíněných singlových triumfů si totiž připsal koncem srpna na pražských Spojích svůj premiérový deblový titul na ATP Challenger Tour, který mu výrazně pomohl k posunu do druhé stovky deblového pořadí.

Minulý týden doplnil Paulson do své sbírky turnajový vavřín z Prostějova, kde postupně přehrál Jiřího Barnata (6:1, 6:3), Tomáše Jirouška (6:3, 7:5), Jakuba Menšíka (6:4, 6:4), Francouze Maxima Chazala (6:7, 6:1, 6:2) a Daniela Siniakova (6:4, 6:3).

„Hned na začátku týdne jsem se nesoustředil na to, že bych měl celý turnaj vyhrát. Snažil jsem se jít zápas po zápase a docela to tak šlo,“ hlásil v rozhovoru pro Tenisový svět aktuálně 395. tenista singlového žebříčku, jenž se po započítání 15 bodů za triumf posune o přibližně 20 míst vzhůru.

V prvních dvou kolech jste si poradil s Jiřím Barnatem a Tomášem Jirouškem. Jak ty zápasy vypadaly? Cítil jste se v dobré formě?
Proti Jirkovi Barnatovi jsem hrál překvapivě solidně. Ještě mi pomohlo, že Jirku trápilo lehké zranění, což i odpovídá výsledku. V zápase s Tomášem Jirouškem jsem dobře začal, koncovka druhého setu byla vyrovnaná, hodně jsme se tahali, ale naštěstí jsem to zvládl.

Ve čtvrtfinále jste už podruhé v letošní sezóně porazil Jakuba Menšíka. Soupeř vám ale vzdoroval více než na turnaji v Mostě…
Určitě to byl mnohem kvalitnější zápas než v Mostě (Paulson tam v semifinále porazil Menšíka 6:2 a 6:3, pozn. red.). Bylo vidět, že se hodně rychle zlepšuje. Zápas nebyl tak jednoznačný, jak říká výsledek. Bylo to sice 6:4 a 6:4, ale hráli jsme dlouho a tahali jsme se o každý gem.

V semifinále jste prohrál první set s Francouzem Chazalem v tiebreaku, pak jste ho ale jednoznačně porazil 6:1, 6:2...
Soupeř začal neskutečně, v prvním setu hrál opravdu velmi dobře. Ve druhém setu jsem ještě zrychlil, soupeř přestal stíhat a přejel jsem ho.

A poté vás čekal držitel divoké karty Daniel Siniakov. Jak hodnotíte finále?
Utkání bylo taky na hodně vysoké úrovni. S Danem jsem hrál už v Praze na Spojích (Paulson tam v květnu přehrál Siniakova 6:3 a 6:4, pozn. red.). Bylo vidět, že se na domácí půdě v Prostějově cítí o poznání líp. Já jsem byl ale na podání nekompromisní, čelil jsem jen čtyřem brejkbolům a vždy jsem zahrál takticky dobře. Šel jsem si pro to.

Spravil jste si chuť po turnaji v Pardubicích, kde jste ve čtvrtfinále proti Hynkovi Bartoňovi nevyužil dva mečboly a prohrál jste 7:9 v rozhodujícím tiebreaku?
Určitě jsem si spravil chuť, získat titul je vždy krásný pocit. V Pardubicích mě to mrzelo, prohrál jsem ze dvou mečbolů, ale Hynek hrál skvěle. Taky to potvrdil, jelikož si došel až pro titul. Snažil jsem se z toho nepoložit a jet do Prostějova s tím, že mám na to tam vyhrát.

Proč jste v Prostějově nestartoval ve čtyřhře?
Soustředil jsem se jen na singl, abych měl síly až do konce turnaje. Věděl jsem, že mě čekají těžké zápasy. A i kdybych v deblu získal titul, jsem tak vysoko na žebříčku, že by mi 15 bodů za celkové vítězství ani moc nepomohlo.

Jak se cítíte po zdravotní stránce a jaký je váš další program?
Po zdravotní stránce se cítím skvěle, nic mě nebolí. To je parádní pocit, hlavně po titulu. Dal jsem si den dva volno na zregenerování a zase začínám trénovat. O víkendu jedu na halové challengery do Německa. Nejprve budu hrát v Ismaningu a poté v Hamburku.