Senzační jízda japonského šikuly. Hrát proti tobě je velmi otravné, pochválil ho poražený finalista

- Marek Bartošík

Před začátkem turnaje ATP v Soulu asi sotva někoho napadlo, že by na něm mohl triumfovat Jošihito Nišioka. Šikovný Japonec se ale v jihokorejské metropoli pořádně rozjel, připsal si mimo jiné skalpy Caspera Ruuda a Denise Shapovalova a dnes zaslouženě pozvedl nad hlavu trofej pro vítěze podniku kategorie ATP 250.

„Gratuluji, Joši, letos hraješ neuvěřitelně. Hrát proti tobě je velmi otravné. Bylo to pro mě velmi frustrující. Udělal jsem, co jsem mohl, ale nemohl jsem najít cestu k vítězství,“ pravil v dobrém rozpoložení Kanaďan Denis Shapovalov, jenž ve finále podlehl Jošihitu Nišiokovi 4:6 a 6:7(5).

A jeho přemožitel Nišioka při ceremoniálu na tato slova mile zareagoval. „Řekl jsi, že hrát proti mně je velmi otravné. To mě dělá šťastným!“ smál se sedmadvacetiletý Japonec.

Nišioka v Soulu velkolepě navázal na svůj dosud jediný titul z okruhu ATP, který ukořistil před čtyřmi lety v Šen-čenu. Mimochodem i tehdy porazil při své cestě pavoukem Shapovalova, s nímž tak má bilanci 2:0 na zápasy.

Turnaj Eugene Korea Open Tennis Championships v Soulu se pyšnil parádním obsazením a Nišioka se jako 56. hráč žebříčku ani nevešel mezi nasazené. Postupně však porazil turnajovou pětku Daniela Evanse (25.), zkušeného krajana Tara Daniela (92.), nejvýše nasazeného Caspera Ruuda (2.), americké překvapení Aleksandara Kovacevice (222.) a ve finále již zmíněného Denise Shapovalova (24.).

Spokojený Nišioka si v pondělí vylepší své kariérní maximum – v žebříčku by se měl posunout na 41. příčku. Svou formu může potvrdit už příští týden na pětistovce v Tokiu, kde na úvod změří síly se Srbem Miomirem Kecmanovičem (32.).