Čtvrtý titul se čtvrtým parťákem. Kolář i letos potvrzuje, že je na challengerech jedním z nejúspěšnějších deblistů

- Jan Vojkůvka

Zdeněk Kolář slaví zisk už čtvrté letošní deblové trofeje na okruhu ATP Challenger Tour. Na turnaji v Lisabonu se spolu s Goncalem Oliveirou prosadili ve finálovém utkání proti druhým nasazeným Vladyslavovi Manafovovi a Olegovi Prihodkovi, které porazili 6:1, 7:6(4).

Kolář patří do řad nejúspěšnějších deblistů na challengerech. Letos doposud slavil tři trofeje a čtvrtý přidal v sobotu v portugalském Lisabonu. Tím rozšířil svou sbírku titulů ze čtyřhry na celkem 17, přičemž dalších pět přidal na ITF.

Pětadvacetiletý Čech je kromě toho rovněž vysoce flexibilní a schopný se přizpůsobit nejrůznějším herním stylům. Ostatně, všechny trofeje, které letos vybojoval, slavil po boku rozdílných hráčů. V Traralgonu vyhrál spolu s Manuelem Guinardem, v Zadaru po boku Andrey Vavassoriho, v Zugu slavil s Adamem Pavláskem a lisabonský challenger si podmanil s domácím Goncalem Oliveirou.

Česko-portugalský pár spolu hrál na několika turnajích už v předchozích letech, nyní však spojil síly poprvé od července 2019 a v Lisabonu doslova řádil. K trofeji se totiž Kolář s Oliveirou prodrali bez ztráty setu, což ve čtyřhře není zas tak obvyklé.

Postupně na turnaji vyřadili českou dvojici Víta Kopřivu s Jaroslavem Pospíšilem, Nicka Hardta s Jasonem Taylorem, Manuela Guinarda s Luisem Davidem Martinezem a ve finále pokořili turnajové dvojky Vladyslava Manafova s Olegem Prihodkem.

Kolář se po triumfu v Portugalsku posune v deblovém žebříčku na 117. místo. Na elitní světovou stovku bude ztrácet 129 bodů.