Tři a půl hodiny dlouhá řež se šťastným koncem! Krejčíková zdolala světovou čtrnáctku a je ve finále

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Barbora Krejčíková zvládla dramatické a takřka tři a půl hodiny trvající semifinále na turnaji WTA v Tallinnu a zahraje si ve svém prvním finále od lednové akce v Sydney. V sobotním utkání zdolala světovou čtrnáctku Belindu Bencicovou 6:7(5), 7:6(2), 6:2 a bude moci usilovat o první turnajovou trofej od loňského Livesport Prague Open.

Krejčíková měla do této sezony výtečný vstup. Prošla do finále na již zmíněném turnaji v Sydney, následně si zahrála čtvrtfinále Australian Open, ale pak ji potkaly zdravotní problémy. Kvůli nim vynechala dlouhé tři měsíce a jen s velkými obtížemi hledala kvůli zápasovému a tréninkovému výpadku formu.

K tolik kýženému zvratu došlo až nyní v Tallinnu, kde poprvé od svého zranění prošla do semifinále, což navíc přetavila i v postup do souboje o titul! Utkání to ale bylo nesmírně náročné.

„Byl to velmi složitý zápas. Z obou stran byl k vidění velmi kvalitní tenis a utkání rozhodly maličkosti, jen pár míčků,“ hodnotila Krejčíková, která Švýcarku Bencicovou porazila až na třetí pokus. Zná se s ní však již dlouhá léta, a o to pikantnější celé utkání bylo. „Proti Belindě je vždy skvělé hrát, protože se známe od deseti let. Byl to skvělý zápas,“ usmívala se vyčerpaná, ale šťastná Krejčíková.

Duel, který trval téměř tři a půl hodiny, nerozehrála česká hráčka nejlépe. V úvodní sadě prohrávala už 3:5 a navíc ji trápilo levé předloktí, které si musela nechat ošetřovat a promasírovat. Kvůli tomu zhruba od poloviny první sady hrála se zatejpovaným levým zápěstím.

Ztrátu servisu sice v první sadě dokázala nakonec Krejčíková odmazat, ale v závěrečném tiebreaku byla přeci jen na Bencicovou krátká. Spousta her se ovšem musela hrát přes shodu a obě hráčky se o své servisy dost přetahovaly, v čemž se pokračovalo i ve druhém setu. Krejčíková v něm sice nevyužila tři brejkboly, ale tentokrát ji to mrzet nemuselo. V tiebreaku totiž dokázala zvítězit hladce 7:2 a vynutila si rozhodující set.

A v něm už to byla od české hráčky spanilá jízda. Rychle se prodrala do vedení 3:0 a výhodu brejku si držela až do koncovky, načež své vítězství ještě zvýraznila, když v osmé hře na returnu proměnila v pořadí šestý mečbol.

Jak sama Krejčíková poznamenala, ve finále očekává hodně bouřlivou kulisu. V neděli se totiž střetne s domácí tenistkou. Tou bude buď světová čtyřka Anett Kontaveitová, nebo čtvrtfinálová přemožitelka Karolíny Muchové Kaia Kanepiová.