Kdo vymýšlel kalendář? Světová jednička je frustrovaná z turnajového plánu, možná vynechá závěrečnou akci sezony

- Jan Vojkůvka

Stalo se už takřka pravidlem, že kalendáře nejvyšších tenisových okruhů jsou pod palbou kritiky. Nyní se k této kritice přidala i světová jednička Iga Šwiateková, které se vůbec nelíbí program závěru sezony. Rozložení událostí je podle ní tak špatné, že nejspíš vynechá finálový turnaj Billie Jean King Cupu.

Šwiateková je vládkyní této sezony. Vyhrála celkem sedm turnajů, přičemž hned dvakrát triumfovala na grandslamových turnajích a na čele světového žebříčku má náskok více než pět tisíc bodů. Není tak divu, že má nejvyšší ambice i pro závěr sezony a ráda by kralovala i na WTA Finals v Texasu.

To je ale právě ten problém.

Pokud by totiž dokráčela až do finále Turnaje mistryň, měla by necelých 24 hodin na to, aby se přesunula k finálovému turnaji Billie Jean King Cupu ve skotském Glasgow. Tamní vrchol reprezentační sezony započne 8. listopadu a Polsko čekají v základní skupině Češky a Američanky, tedy ohromně těžké soupeřky.

Šwiateková je přitom věrnou reprezentantkou své země a v rámci ženské týmové soutěže debutovala už v roce 2018. Od té doby odehrála celkem dvanáct utkání s bilancí devíti výher a jen tří porážek. I díky jejímu suverénnímu výkonu v kvalifikaci proti Rumunsku se Polsko dostalo na závěrečný turnaj, na kterém by nerada chyběla. Kvůli nabitému programu by ale mohla mít problém s tím, aby se stihla na poslední vrchol sezony připravit.

„Jsem s tím nespokojená. I když samozřejmě vím, že vše sladit a zařídit je složité,“ cituje polskou tenistku web givemesport.com. „Ale dráždí mě, že WTA a ITF v této záležitosti spolu nespolupracovaly, aby nám to trochu usnadnily. Určitě podniknu kroky, abych jim o své nespokojenosti dala vědět,“ zkrizitovala konání dvou vrcholů, které kvůli časovým posunům dělí necelý den.

Kvůli tomu také Šwiateková zatím nesdělila, jestli se na BJK Cup vypraví. „Tomu kalendáři moc nerozumím a nebudu lhát, že jsem šťastná z toho, že kdybych se dostala do finále, tak bych druhý den hrála po cestě nejen unavená, ale také zpomalená. Zatím nemůžu potvrdit, jestli budu Polsko reprezentovat,“ dodala rozmrzele Šwiateková.

Ke kritice se přidal i otec Šwiatekové, který řekl, že „místo toho, aby se ITF a WTA staraly o rozvoj ženského tenisu, nejsou schopny spolu komunikovat. Už tak máme těžkou skupinu (s Češkami a Američankami) a k tomu ješta tato nešťastná kolize termínů,“ poznamenal.