Dva turnaje a stop. Náhodný test odhalil doping u teprve čtrnáctileté Rusky

- Filip Lefenda

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) pozastavila činnost teprve čtrnáctileté ruské hráčce. Ta měla hned na svém druhém profesionálním turnaji pozitivní nález na meldonium. Se zakázanou látkou měla v minulosti problémy i její krajanka a bývalá světová jednička Maria Šarapovová.

K pozitivnímu nálezu mělo dojít při náhodné kontrole. „Po přiznaném porušení pravidel antidopingového programu potvrzujeme devítiměsíční zákaz hraní,“ píše se v prohlášení Mezinárodní agentury pro bezúhonnost tenisu. Ta zároveň kvůli nízkému věku nezveřejnila hráččino jméno.

„Je jí 14 let a v lednu letošního roku hrála teprve svůj druhý turnaj ITF mezi dospělými. Právě během něj byla vybrána k náhodnému antidopingovému testu. Vzorek byl zaslán do akreditované laboratoře WADA, která v něm detekovala přítomnost meldonia. Ta byla následně potvrzena i v druhém vzorku,“ stojí na webu ITIA.

Distanc nejmenované mladé Rusky je platný do 4. prosince. „Vzhledem k věku, tenisové úrovni a nedostatečné antidopingové informovanosti byl trest stanoven na devět měsíců s účinností od 5. března, kdy byla hráččina činnost dočasně pozastavena. Do té doby se nesmí zúčastnit jakýchkoliv tenisových akcí organizovaných či schválených řídícími orgány tohoto sportu,“ vysvětluje se dále v prohlášení.

Meldonium spadá jakožto metabolický modulátor do seznamu zakázaných látek. Problémy s ním měla během své aktivní kariéry rovněž někdejší světová jednička Maria Šarapovová. Po pozitivním testu z roku 2016 vyfasovala ruská hvězda původně dvouletý trest, jenž byl následně zkrácen na 15 měsíců. Pětinásobná grandslamová šampionka se tehdy hájila tím, že užívala látku po konzultaci s lékařem kvůli nedostatku hořčíku a proti cukrovce, která je v její rodině dědičná.