Finálový úlet. Místo smeče zahrál rukojetí, fanoušci ho vypískali

- Filip Lefenda

Alexander Bublik se ve finále halového podniku ATP ve francouzských Metách postaral o pořádné pozdvižení. Za krajně nepříznivého stavu zahrál při brejkbolu soupeře z jasné pozice „exhibiční“ úder rukojetí, který se mu zakrátko pořádně vymstil.

Pětadvacetiletému Kazachovi francouzské halové podmínky svědčí. V únoru si došel v Montpellieru pro první titul z okruhu ATP a od dalšího nebyl daleko ani v Metách. Na severovýchodě země padl až ve finále s Italem Lorenzem Sonegem.

Bublik v pátém gemu úvodního setu nezužitkoval na příjmu náskok 40:0, a tak došlo dějství bez jediného brejku do zkrácené hry. Tu ovládl poměrem 7:3 Sonego, jenž se zkraje druhé sady rychle zmocnil výhody brejku.

A pak to přišlo. V tu chvíli jako by Bublik zápas vnitřně zabalil. Jen o pár minut později čelil za stavu 1:3 a 30:40 na podání další brejkové hrozbě. Po výborném servisu ven z dvorce mohl krátkou výměnu dohrát smečí na síti, místo nekompromisního zakončení ale zvolil „frajeřinku“ v podobě kratšího křižného úderu rukojetí.

Sonego nepochopitelný úder poměrně v klidu doběhl a bekhendem po čáře získal podruhé soupeřův servis. Místo bouřlivých ovací tak schytal Bublik od francouzských příznivců, jež byli po prvním setu natěšeni na velký boj, potupný pískot.

Lorenzo Sonego nakonec zvítězil 7:6(3) a 6:2 a zaznamenal svůj třetí titul z okruhu ATP. Vítěznou šňůru následně prodloužil 45. tenista světového pořadí tento týden v bulharské Sofii, kde na úvod porazil 6:3 a 6:4 Španěla Zapatu Mirallese. Bublik aktuálně na žádném z turnajů nestartuje.