Rozlučku zhatilo zranění. Pětačtyřicetiletý Erlich ukončil kariéru, k zápasu po boku Djokoviče nenastoupil

- Jan Vojkůvka

Měla to být parádní rozlučka za dlouhou a úspěšnou kariérou. Pětačtyřicetiletý Jonathan Erlich si měl před domácím publikem v Tel Avivu zahrát svůj poslední turnaj, a to po boku svého kamaráda Novaka Djokoviče. Jenže plánovanou rozlučku zhatilo Erlichovo zranění, kvůli kterému se nakonec duo Erlich, Djokovič z utkání prvního kola odhlásilo.

Erlich měl po boku Djokoviče, se kterým dokázal vyhrát deblový titul v roce 2010 v anglickém Queen's, absolvovat svůj poslední turnaj kariéry. Po úspěšném vystoupení v rámci daviscupové baráže proti českému týmu, v níž vyhrál spolu s Danielem Cukiermanem čtyřhru, se začal pečlivě na své vystoupení v Tel Avivu připravovat.

Jenže právě trénink se stal izraelskému veteránovi osudným. Podle informací se totiž při tréninku zranil, cítil bolesti v dolní polovině zad a své pochroumané tělo nedokázal do středečního utkání proti Nizozemcům Sanderovi Arendsovi a Bartu Stevensovi zotavit.

Jen pár desítek minut před začátkem zápasu pak přišla zpráva, že se Jonathan Erlich v utkání nepředstaví. Na kurt se sice spolu s Novakem Djokovičem vypravil, ale pouze v civilním oděvu, aby poděkoval přítomnému izraelskému publiku a rozloučil se alespoň tímto způsobem s profesionální kariérou.

Konec to byl pro bývalou světovou pětku hořkosladký. Chtěl se před domácím publikem v Tel Avivu loučit alespoň ještě jedním zápasem. I kvůli tomu se vlastně Djokovič, jehož s Erlichem pojí přátelství, do čtyřhry přihlásil spolu s ním. Nakonec však tuto rozlučku zhatilo zranění, kterým Erlich zakončil nepříliš úspěšnou sezonu 2022, během níž jeho výkonnost výrazně poklesla. A také celou kariéru.

„Kdybych byl alespoň padesátiprocentní, tak bych do toho kvůli přítomným divákům šel,“ uvedl na tiskové konferenci. „Je mi moc líto, že toho nejsem schopný.“

Jonathan Erlich se stal profesionálem v roce 1996 a během dlouhých 26 let dokázal vyhrát celkem 22 deblových titulů na okruhu ATP. Jeho největším úspěchem bylo vítězství na Australian Open v roce 2008 po boku Andyho Rama. Se svým krajanem ostatně spojil podstatnou část své kariéry a vybojoval spolu s ním hned 15 titulů na okruhu ATP. Celkově se Erlich probojoval do 45 finálových zápasů na okruhu ATP. Svou poslední trofej vybojoval loni na turnaji v Bělehradě po boku Andreje Vasilevského.

Erlich také dokázal ve čtyřhře vybojovat 24 titulů na okruhu ATP Challenger Tour a dalších osm trofejí přidal na okruhu ITF v začátcích své profesionální kariéry. Ve dvouhře se nikdy výrazněji neprosadil a jeho maximem bylo 292. místo na žebříčku ATP. I proto se výrazněji soustředil na čtyřhru, ve které se do historie zapsal jako jeden z nejlepších izraelských tenistů.