První čtvrtfinále v sezoně! Muchová zahájila stíhací jízdu za návratem do první stovky

- Jan Vojkůvka

Poslední dva roky nebyly pro Karolínu Muchovou snadné. Neustálé zdravotní obtíže ji srážely, příliš turnajů neodehrála, a když už se někde cítila dobře, srazily ji další zdravotní obtíže. Kvůli tomu se propadla světovým žebříčkem až do třetí světové stovky, kde ale dlouho zůstat nechce. V estonském Tallinnu zatím předvádí výborný tenis a po vítězství 4:6, 6:0, 6:2 nad Viktorijí Golubicovou postoupila do svého prvního čtvrtfinále od loňského Wimbledonu.

Ať se už jednalo o vleklé zranění břišního svalu, se kterým se potýkala od loňského ledna (a přesto se dostala do semifinále Australian Open), zranění kotníku či nejčerstvější zánět v zápěstí, s nímž laborovala před US Open, vždy se v posledních dvaceti měsících objevilo něco, co brzdilo rozlet Karolíny Muchové. Sympatická šestadvacetiletá Češka přitom loni stoupala ke hvězdám a prodrala se do elitní dvacítky.

Jenže právě kvůli trhlině v břišním svalu měla dlouhodobé problémy, které se protáhly prakticky na celý minulý rok a i do prvních měsíců této sezony. Když už se zdálo, že je vše v pořádku a Muchová mohla zašít sbírat tolik potřebnou herní praxi, přišlo ve třetím kole Roland Garros zranění kotníku a tím byla zcela ovlivněná travnatá část sezony. To už její propad žebříčkem byl hodně citelný a nezastavila jej ani na turnajích v Severní Americe, kde ji zas zastavil zmíněný zánět v zápěstí.

Co se mohlo pokazit, to se také pokazilo a výsledkem byl propad až na 224. místo světa. Muchová už na US Open podotýkala, že jí hodně schází zápasové vytížení, s čímž se pojí i slabší výkony. Při chybějící herní praxi totiž není úderová jistota, chyby se kupí a duely, ve kterých by hráč za normálních okolností vyhrál, končí porážkou.

Dobrou zprávou ovšem bylo, že Muchová byla po US Open zdravá a nemusela upravovat svůj turnajový plán. Vrhla se naplno do tréninku a tato píle se jí vyplácí nyní v Tallinnu, kde poprvé od května vyhrála dva zápasy v řadě.

Do Estonska se vypravila jako divoká karta a napřed deklasovala v prvním kole Francouzku Jessiku Ponchetovou, které povolila jen dvě hry. Ve středečním osmifinále pak předvedla úspěšný obrat proti Viktoriji Golubicové a může se těšit na první čtvrtfinále v probíhající sezoně.

To je pro Muchovou velmi podstatné. Nejen, že tím získává tolik potřebnou herní praxi, ale ještě sbírá body, o které ji vleklá zranění připravila. Postupem mezi nejlepší osmičku si zajistila 60 bodů do žebříčku WTA a v pondělním vydání se dostane do druhé stovky světa. Přestože jí do první stovky aktuálně schází zhruba 300 bodů, tak až do března příštího roku neobhajuje vůbec žádné body.

Díky tomu může dál objíždět turnaje s vidinou jakéhokoliv zisku. Svou stíhací jízdu za návratem do elitní stovky započala již v Tallinnu, kde její mise bude pokračovat v pátek, a pokračovat bude moci hned příští týden na domácí akci v Ostravě.