ATP

Český tenis má blízko k historicky první účasti na Next Gen Finals

- Petr Sumbal

Od roku 2017 je tradicí, že tenisovou sezónu ukončuje nejen tradiční Turnaj mistrů, ale také Next Gen ATP Finals, turnaj určený pro nejlepší hráče sezóny mladší 21 let. Mezi osmičku talentovaných tenistů se ještě nikdy neprobojoval žádný český tenista, to se však letos může změnit. Blízko k účasti v Miláně je Jiří Lehečka.

Na Next Gen Finals, turnaji, jehož dějištěm je od jeho založení v roce 2017 italský Milán, má právo startovat osm nejlepších tenistů do 21 let z uplynulé sezóny. Česko na prestižním setkání mladíků ještě nikdy svého zástupce nemělo. Loni byli relativně blízko postupu Tomáš Macháč a Jiří Lehečka, ani jeden z nich se ale nakonec nekvalifikoval. Letos už by to však v případě Lehečky vyjít mohlo, 20letý tenista figuruje v živém žebříčku hráčů do 21 let na průběžném sedmém místě.

Lehečkovi navíc hraje do karet, že suverénní jedničkou žebříčku je Carlos Alcaraz, který se v Miláně určitě nepředstaví, účast by pro něj nedávala žádný smysl. Španěl už tento podnik v minulém roce vyhrál a pouze jeden den po finále Next Gen Finals navíc startuje klasický Turnaj mistrů, který bude pro čerstvou světovou jedničku jednoznačnou prioritou.

Na druhém místě aktuálního žebříčku figuruje Jannik Sinner, i jeho účast na Next Gen Finals však není jistá, a to ze stejného důvodu jako v případě Alcaraze. Také Sinner by ještě rád zabojoval o prestižnější Turnaj mistrů, v zápolení o něj se momentálně nachází na 14. místě. Startovat by případně mohl na ATP Finals i jako náhradník, stejně jako v minulém roce.

Dále se před Lehečkou v kvalifikačním žebříčku do Milána nacházejí ještě Ital Lorenzo Musetti, Dán Holger Rune, Brit Jack Draper a loňský semifinalista Američan Brandon Nakashima. Ti by se v Miláně představit měli.

Český tenista má na kontě v živém řebříčku 602 bodů a má poměrně komfortní náskok 112 bodů na osmého Tchajwance Ťün-sin Cenga. 161 bodů pak na Lehečku ztrácí devátý Ital Francesco Passaro a 212 bodů desátý Švýcar Dominic Stricker.

Lehečka momentálně neoplývá žádnou oslnivou formou, od srpnového vítězství na challengeru v Liberci na posledních čtyřech turnajích (Winston-Salem, US Open, Méty, Sofie) skončil vždy hned v prvním kole. Světlým momentem byl jen zářijový Davis Cup, v jehož baráži Lehečka vyhrál oba zápasy proti Izraeli.

Do konce roku ještě bude mladý český tenista obhajovat celkem 91 bodů za loňské vítězství na challengeru v Pau, čtvrtfinále na challengeru v Bratislavě a osmifinále na challengerech v Sibiu a v Bergamu.